Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederlandse garantie 200 miljard

Auteur: Mister Money Woensdag 15 oktober 2008
Maandag maakte premier Balkenende bekend dat het cabinet 200 miljard euro beschikbaar stelt voor interbancaire leningen. De garantie heeft tot doel de geldstroom op de geldmarkt opnieuw op gang te brengen. Dit zou volgens de premier in het belang zijn van alle burgers.

De meest betrokken ministers zijn samen met De Nederlandsche Bank zondag tot een akkoord gekomen. "We hebben een krachtig signaal nodig in deze bijzondere omstandigheden", vindt Balkenende. Naast Nederland besloten ook andere Europese landen maandag voor miljarden aan leningen garant te staan. Voorbeelden zijn Duitsland dat een garantie heeft ingevoerd van 400 miljard en Frankrijk dat 320 miljard euro beschikbaar stelt. Er is voor zover bekend tot nu toe in totaal ongeveer 1.000 miljard euro aan garantstelling aangekondigd. Als ook andere Eurolanden zich aansluiten zal dit bedrag volgens Balkenende nog hoger uitvallen.

De garantstelling moet ervoor zorgen dat banken elkaar weer gaan vertrouwen. Door het wantrouwen tussen banken dreigt de geldmarkt namelijk op te drogen. Dit kan bedrijven die geld nodig hebben om te investeren in de problemen brengen. De geldmarkt functioneert met name voor middellange termijnleningen niet meer, volgens Balkenende. Met de garantie van de overheid heeft de bank die geld uitleent altijd zekerheid dat ze het geld terug zal krijgen.

Volgens Balkenende staan alle Eurolanden onder dezelfde voorwaarden garant en lenen ze zelf geld uit. Er zou anders geen enkele concurrentie zijn. Binnen enkele dagen zal de garantstelling operationeel worden. De Nederlandse regering besloot vorige week al om 20 miljard euro beschikbaar te stellen om bij te springen wanneer banken in de problemen dreigen te komen. De maatregelen zijn bedoeld voor in beginsel gezonde bedrijven, aldus premier Balkenende.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet