Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederlandse particulier amper actief op beurs

Auteur: Mister Money donderdag 26 mei 2011
Van een terugkeer van Nederlandse particulieren op de beurs is nog geen sprake. Ondanks het herstel van de beurs in 2009 hebben huishoudens per saldo geen effecten aangeschaft. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend.

Nederlandse huishoudens deden tijdens de crisis per saldo 4 miljard euro aan effecten van de hand. De overname van ABN AMRO en de omwisseling van aandelen die daar het gevolg van was droeg hier voor 2,5 miljard aan bij.

De opgelopen koersverliezen zijn ondanks de herstellende beurs nog niet goed gemaakt. Door koerdalingen verdampte er tijdens de financiŽle crisis ongeveer 40 miljard euro uit de portefeuille, waarvan sinds het beursherstel ongeveer 25 miljard is goed gemaakt. De totale waarde van de beleggingen van huishoudens bedroeg eind februari 2011 ongeveer 100 miljard euro.

Veiligheid
Huishoudens hebben hun portefeuille dus niet uitgebreid, maar er zijn wel verschuivingen geweest tussen producten binnen de portefeuille. Zo zijn er tijdens de crisis beleggingsfondsen gekocht en obligaties aangeschaft, mogelijk door een vlucht naar veiligheid. Toen het herstel van de beurs inzette, vond een omgekeerde beweging plaats.
 
De totale waarde van beleggingen van huishoudens in de AEX-index bedroeg volgens DNB in februari 2011 ongeveer 16 miljard euro. Dat is zo'n 6 miljard minder dan het bedrag voor het uitbreken van de financiŽle crisis in augustus 2007. Er zijn over het algemeen weinig veranderingen aangebracht in de AEX-portefeuille. Absoluut gezien zijn aandelen van Royal Dutch Shell het populairst onder gezinnen. Zij bezitten gezamenlijk voor 4,5 miljard euro aandelen van de multinational.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet