Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederlandse staatsobligaties hebben fors verlies opgeleverd

Auteur: Mister Money dinsdag 19 april 2011
Beleggers in Nederlandse staatobligaties hebben in de eerste maanden van 2011 met fikse koersdalingen te maken gekregen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leidde de oplopende kapitaalmarktrente tot een koersverlies van meer dan 7,6 miljard euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is bijna 3 procent ten opzichte van eind 2010, concludeert het CBS. De rente op de staatsobligaties was niet voldoende om dit verlies goed te maken.

De kapitaalmarktrente loopt sinds 2010 al op. Dit is de rente waartegen landen staatsobligaties kunnen uitzetten. Daarnaast verklaart het CBS de dalende koersen van staatsobligaties door het feit dat enkele lidstaten van de Europese Unie problemen hadden met hun overheidsfinanciŽn.

In 2010 wisten beleggers in Nederlandse staatsobligaties nog slechts een koerswinst van bijna 4 miljard euro te behalen. In augustus van dat jaar was de winst nog bijna 16,5 miljard euro. Het overgrote deel van de Nederlandse staatsobligaties is in handen van het buitenland.

Bedrijfsobligaties
Ook obligaties van financiŽle instellingen en andere bedrijven stonden in de eerste drie maanden van 2011 op verlies. Het koersverlies van deze obligaties was echter wel 1,5 procent kleiner dan dat van de staatsobligaties. Obligaties van bedrijven geven immers vaak meer renten te dan de stabielere staatsobligaties. Bedrijfsobligaties leveren een hoger risico op dat het uitgeleende geld van de belegger niet terugbetaald wordt, hiervoor willen de obligatiehouders dus een hogere rente ontvangen.
 
De afweging
"In de afweging tussen vergoeding en risico lijken beleggers de laatste maanden eerder voor de obligaties van financiŽle instellingen te kiezen, met als gevolg dat de koersen hiervan het minder slecht deden'', concludeert het CBS.

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale koerswaarde van obligaties op de Amsterdamse beurs volgens het CBS 881 miljard euro. Dat is 4 miljard minder dan eind 2010. De totale koerswaarde van obligaties is het saldo van de koersen, de emissies en de aflossingen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet