Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nationale Hypotheek Garantie 2010

Auteur: Mister Money Maandag 25 januari 2010
Ieder jaar veranderen enkele regels met betrekking tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG 2010). Zo ook per 1 januari 2010. De regels die aan een taxatie verbonden zijn worden aangepast, evenals de kosten voor de garantie zelf. Daarnaast wordt de kostengrens voor woonwagens meer dan verdubbeld.

Taxatierapport
Er worden strengere eisen gesteld aan een taxatierapport per 1 januari. Dit om fraude tegen te gaan en een meer verantwoordelijke lening te verstrekken. Een taxateur moet aan vastgestelde eisen voldoen en moet zich laten registreren bij een taxatie-instituut om te mogen taxeren voor de NHG. Het instituut bepaalt de waarde van de woning aan de hand van een vast waardemodel. Verschillen tussen de modelwaarde en de taxatiewaarde moeten worden toegelicht door de taxateur. De verwachting is dat een taxatierapport in prijs zal stijgen.

Kosten NHG 2010
De NHG wordt betaald door de woningbezitters zelf. Zij betalen bij het afsluiten van de hypotheek een eenmalige en aftrekbare provisie van een percentage over de hypotheeksom. Door het stijgend aantal executieverkopen wordt meer aanspraak gemaakt op de NHG-pot. Derhalve wordt het percentage verhoogd van 0,46% naar 0,55%. Een stijging van bijna 20 procent.

Verhoging kostengrens woonwagens
Tot 31 december 2009 mocht een woonwagen ter eigen bewoning, inclusief verwervingskosten, maximaal 62.000 euro bedragen. In 2010 geldt een grens van 130.684 euro.

Tijdelijk verhoging
Per 1 juli 2009 is in samenwerking met de overheid beslist om de NHG-grens op te trekken van 265.000 naar 350.000 euro. Dit om de huizenmarkt in crisistijd op gang en aantrekkelijk te houden. Voor een oversluiting blijft de grens nog steeds 265.000 euro. De maatregel is tijdelijk en duurt tot en met 31 december 2010.

Wat is NHG ook alweer?
Indien het inkomen en het onderpand voldoen aan de strikte regels, kan een hypotheek met NHG worden verstrekt. De geldverstrekker geeft dan ook een rentekorting op de NHG-hypotheken. Als er bij een gedwongen verkoop een tekort ontstaat, dan krijgt de geldverstrekker het resterende bedrag uit de NHG-pot. Er ontstaat dus nooit een restschuld. NHG staat voor verantwoord en veiliger lenen. Kijk verder op www.nhg.nl.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013
Nationale Hypotheek Garantie 2012
Nationale Hypotheek Garantie 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht