Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013

Auteur: Mister Money dinsdag 5 februari 2013
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling om terugbetaling van de hypotheekschuld aan de bank te garanderen wanneer je door een onverwachte gebeurtenis je hypotheek niet meer kunt betalen. Hierbij kun je denken aan werkloosheid of een echtscheiding. De regels rondom de NHG veranderen elk jaar. In dit artikel vindt je welke regels er voor de Nationale Hypotheekgarantie 2013 gelden.

Heb je een hypotheek met NHG dan kun je als je door bijvoorbeeld werkloosheid of echtscheiding de hypotheek niet meer kunt betalen extra tijd krijgen om betalingsproblemen op te lossen. Dit gebeurt via de zogenoemde woonlastenfaciliteit. Zijn de betalingsproblemen zo groot dat moet worden overgegaan tot een gedwongen verkoop van het huis? Dan wordt een eventuele restschuld bij een NHG-hypotheek kwijtgescholden.

Kosten NHG 2013

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning staat garant voor de lening wanneer je een NHG-hypotheek afsluit. In ruil voor de garantstelling betaal je bij afsluiten van de hypotheek een eenmalige borgtochtprovisie aan deze stichting. De borgtochtprovisie bedraagt in 2013 0,85 procent van de hypotheeksom.

Rentekorting bij NHG Hypotheek

Sluit je een hypotheek af met NHG dan is de rente die je betaalt vaak lager. Bij een NHG-hypotheek heeft de bank immers de zekerheid dat wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen, zij het geld terugkrijgen. In ruil voor die zekerheid geeft de bank je rente-korting.

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie 2013

Om een hypotheek af te kunnen sluiten met NHG moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. In 2012 zijn deze voorwaarden op een aantal belangrijke punten gewijzigd.

De maximale hypotheeksom voor een NHG-hypotheek is tot 1 juli 2013 bedraagt de maximale NHG-hypotheek 320.000 euro. Daarna kun je tot 1 juli 2014 nog maximaal 290.000 euro lenen met NHG en bedraagt een hypotheek met NHG nog maximaal 265.000 euro.

Ook aan de prijs van woning worden voorwaarden gesteld. De koopsom van de woning mag maximaal 304.761,90 euro bedragen om een NHG-hypotheek te mogen afsluiten. Dit is de koopsom exclusief de bijkomende kosten. De NHG gaat uit van 5 procent bijkomende kosten.

Als de NHG-hypotheek wordt gebruikt voor de financiering van een verbouwing of kwaliteitsverbetering is de kostengrens hiervoor 265.000 euro (2013).

Niet voor tweede huis

Let op: een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan alleen kan worden afgesloten voor een woning die als hoofdverblijf dient en je dus als zodanig bewoont. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van een tweede huis, recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie 2012
Nationale Hypotheek Garantie 2011
Nationale Hypotheek Garantie 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht