Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

NHG blijft innoveren

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Maandag 6 maart 2006
In 2005 werden ongeveer 122.000 hypotheken gesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een toename van bijna 24% ten opzichte van het jaar ervoor. Toch is het niet zo, dat de uitvoerder van de NHG, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), hier genoegen mee neemt.

De WEW is in het leven geroepen om de aankoop, verbetering en behoud van eigen woningen te verbeteren. NHG houdt globaal in, dat indien de aankoop plus kosten koper niet meer bedraagt dan € 265.000.-- én aan (strikte) normen en voorwaarden wordt voldaan, het WEW garant kan staan voor het verlies bij gedwongen verkoop. Dit geeft een geldverstrekker meer zekerheid, de consument ziet dit terug in een lagere hypotheek-percentage.

Hoewel het aantal hypotheken met NHG is gestegen, zijn ook de aantallen gedwongen verkopen en langdurige achterstallige betalingen opgelopen. Om dit te voorkomen heeft het WEW vorig jaar juli een Woonlastenfaciliteit geďntroduceerd.

Woonlastenfaciliteit
De woonlastenfaciliteit is een tijdelijke lening -onder voorwaarden- om tijd te winnen om vervolgens financiële problemen op te lossen. Bijvoorbeeld door het vinden van een andere baan of het verkopen van de eigen woning via een makelaar. Een verkoop op de veiling levert doorgaans minder op.

Overigens kan het WEW niet voor alle zaken zekerheid bieden. Een echtscheiding zorgt er vaak voor dat de woning verkocht moet worden. Door de geringe waardestijging van huizen, is een verkoop met verlies niet ondenkbaar.

Het WEW lijkt met de uitvoering van de NHG een maatschappelijke bijdrage te leveren. Wel ligt deze niet alleen bij het WEW, maar ook bij de hypotheekadviseur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013
Nationale Hypotheek Garantie 2012
Nationale Hypotheek Garantie 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht