Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

NHG en woonlastenfaciliteit

Auteur: Ivo van Vugt Donderdag 12 februari 2009
Het einde van de economische crisis lijkt nog niet in zicht. Steeds vaker verschijnen er berichten in de media over massaontslagen en het aantal werklozen groeit. Ontslag kan er voor zorgen dat mensen gedwongen worden om hun woning te verkopen. Zij kunnen simpelweg hun hypotheek niet meer betalen.

Het kan dan een geruststellende gedachte zijn dat er destijds is beslist om een hypotheek met NHG te nemen. Je hebt naast de zekerheid om bij gedwongen verkoop zonder restschuld aan de geldverstrekker te blijven zitten, ook de woonlastenfaciliteit. Er bestaat dan de mogelijkheid om geld te lenen en zo meer tijd te krijgen om de betalingsproblemen op te lossen.

NHG
De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Deze stichting heeft tot doel om het eigen woning bezit op een verantwoorde manier te stimuleren. Iemand die een eigen woning bezit, kan onder voorwaarden een hypotheek verkrijgen met deze garantie. De lening mag (inclusief een vast percentage aan verwervingskosten) echter niet meer bedragen dan 265.000 euro.

Garantie
Een woning wordt gedwongen verkocht als de hypotheek niet meer betaald kan worden. De WEW garandeert de geldvertrekker dat bij een gedwongen verkoop een eventueel tekort wordt aangevuld door de stichting. Zo krijgt de geldverstrekker dus de hele hypotheeksom terug. De stichting neemt de schuld dan over en zal deze vervolgens op een redelijke en billijke manier bij jou proberen te verhalen.

Indien de betalingsproblemen buiten jouw schuld zijn ontstaan (als gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of een overlijden) kan het waarborgfonds de schuld zelfs kwijtschelden, indien de woning niet via de veiling is verkocht (NB: een veiling levert een aanzienlijk lagere verkoopprijs op).

Voor de garantie is een klein (aftrekbaar) bedrag verschuldigd, maar door de gestelde garantie is de rente enkele tienden van een procent lager.

Woonlastenfaciliteit
Meestal zijn er bij een gedwongen verkoop, al dan niet via de veiling , alleen maar verliezers. Het zal dus in ieders belang zijn om de verkoop op een verantwoorde manier te voorkomen. NHG heeft daarvoor sinds 2005 de woonlastenfaciliteit. Deze faciliteit is kosteloos en vast onderdeel van de NHG. De faciliteit is er dus enkel voor mensen met een NHG hypotheek en is puur gericht op het behoud van de eigen woning.

De faciliteit houdt in dat iemand die in de betalingsproblemen is geraakt door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of een overlijden een aanvullende lening kan verkrijgen. Dit moet het huishouden meer tijd geven om een oplossing te vinden voor de betalingsachterstanden. Van de lening kunnen de achterstanden en kosten worden voldaan welke betrekking hebben op de NHG hypotheek.

De WEW geeft na bestudering van de zaak toestemming aan de geldverstrekker om de lening te verstrekken. De lening wordt door de geldverstrekker (niet door de WEW) aan jou verstrekt middels een hypotheek en is uiteraard gemaximaliseerd. Ook wordt de lening eenmalig, maar wel zonder kosten verstrekt. De lening is aflossingsvrij, er is dus enkel rente verschuldigd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet