Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nationale Hypotheek Garantie 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 6 januari 2012
Bijna ieder jaar veranderen de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo ook weer in 2012. In dit artikel leggen wij je uit wat de Nationale Hypotheek Garantie precies is en welke regels er dit jaar gelden voor deze regeling. Zoals hoeveel je mag lenen met NHG.

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantieregeling voor mensen die een hypotheek afsluiten om de aankoop van een woning of een verbouwing te financieren. De garantie is bedoeld om terugbetaling aan de bank te garanderen wanneer je door onverwachte gebeurtenissen ineens niet meer in staat blijkt de hypotheekschuld terug te betalen. Denk hierbij aan werkloosheid of een echtscheiding. Je kunt dan extra tijd krijgen om betalingsproblemen op te lossen via de zogenoemde woonlastenfaciliteit.

Daarnaast beschermt de NHG de woningbezitter bij een restschuld. Bijvoorbeeld als bij betalingsproblemen moet worden overgegaan tot een gedwongen verkoop. Als de verkoopprijs dan lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. Bij een NHG-hypotheek wordt deze restschuld kwijtgescholden.

Kosten NHG 2012

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning staat borg voor de lening wanneer je een hypotheek afsluit met NHG. Hiervoor betaal je eenmalig een borgtochtprovisie aan deze stichting. Deze stijgt per 2012 van 0,55 naar 0,7 procent van de hypotheeksom.

Korting NHG hypotheek

Een hypotheek afsluiten met NHG is erg populair onder woningbezitters. Dat is niet verwonderlijk, omdat je vaak korting krijgt op de hypotheekrente als je je hypotheek met NHG afsluit. De bank heeft in dat geval de zekerheid dat ze de hypotheek altijd krijgt terugbetaald en in ruil daarvoor is ze bereid een lagere rente te vragen.

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie 2012

Om een hypotheek af te kunnen sluiten met NHG moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. In 2012 zijn deze voorwaarden op een aantal belangrijke punten gewijzigd.

 • De maximale hypotheeksom voor een NHG-hypotheek is tot 1 juli 2012 350.00 euro. Na 1 juli wordt de grens stapsgewijs omlaag gebracht. Tot 1 juli 2013 bedraagt de maximale NHG-hypotheek 320.000 euro. Daarna kun je tot 1 juli 2014 nog maximaal 290.000 euro lenen met NHG en bedraagt een hypotheek met NHG nog maximaal 265.000 euro.
 • Ook aan de prijs van woning worden voorwaarden gesteld. De koopsom van de woning mag maximaal 324.074,07 euro bedragen om een NHG-hypotheek te mogen afsluiten. Dit is de koopsom exclusief de bijkomende kosten.
 • Als de NHG-hypotheek wordt gebruikt voor de financiering van een verbouwing of kwaliteitsverbetering is de kostengrens hiervoor 265.000 euro (2012).

Niet voor tweede huis

Daarnaast moet worden aangetekend dat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie alleen kan worden afgesloten voor een woning die als hoofdverblijf dient en je dus als zodanig bewoont. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van een tweede huis, recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013
Nationale Hypotheek Garantie 2011
Nationale Hypotheek Garantie 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht