Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nieuwe crisis op kapitaalmarkt

Auteur: Mister Money Maandag 15 september 2008
Het kan hard gaan. Vorige week leek de kredietcrisis nog even verdwenen te zijn, maar vanochtend worden wij weer keihard met de neus op de feiten gedrukt. De beurzen kleuren deze ochtend dieprood. Oorzaak: de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Zakenbank Lehman Brothers behoort bijna tot de verleden tijd. Vannacht vroeg de bank uitstel van betaling aan nadat gesprekken met Barclays en Bank of America op niets waren uitgelopen. De Amerikaanse overheid had al eerder laten weten de noodlijdende bank niet te willen helpen. Eerder redde de Amerikaanse overheid de geplaagde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Vorige week legde de Amerikaanse minister van FinanciŽn Paulson 200 miljard dollar op tafel om faillissement van de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac te voorkomen.

Historie Lehman
Lehman Brothers is geen kleine jongen in de financiŽle wereld. Bij de 158-jarige oude bank zijn in de Verenigde Staten zoín 26.000 mensen werkzaam. Lehman Brothers was actief in het kopen van waardepapieren gelinkt aan subprime-hypotheken. De bank werd dan ook zwaar getroffen door de hypotheekcrisis.

Dat het niet goed ging met Lehman was al langer bekend. In het derde kwartaal heeft de bank een verlies van 3,9 miljard dollar geleden. Dit was het grootste verlies ooit in de lange geschiedenis van de bank. De negatieve cijfers waren grotendeels te wijten aan nieuwe afschrijvingen (5,6 miljard dollar) als gevolg van de kredietcrisis. In het tweede kwartaal leed Lehman Brothers ook al een verlies van 2,8 miljard dollar.

Merrill Lynch
Naast het faillissement van Lehman Brothers was er ook nog positief nieuws te melden. Wat Lehman Brothers niet lukte is het Amerikaanse Merrill Lynch wel gelukt. Het grootste effectenhuis ter wereld (Merrill Lynch) is van de ondergang gered. Het effectenhuis is na urenlang onderhandelen overgenomen door Bank of America. De bank betaalde 50 miljard dollar voor Merill Lynch wat neerkomt op 29 dollar per aandeel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet