Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nieuwe hypotheekregels per 1 augustus

Auteur: Mister Money donderdag 28 juli 2011
Vanaf aanstaande maandag kunnen woningkopers hun hypotheek nog maar voor maximaal 50 procent aflossingsvrij afsluiten. De is het gevolg van de aanscherping van de Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) die per 1 augustus in werking treedt. Banken moeten zich bij het verstekken van hypotheken dan aan strengere regels houden. Zo moet worden voorkomen dat consumenten meer lenen dan voor hen verantwoord is.

De drie belangrijkste wijzingen in de GHF hebben betrekking op de hoogte van de lening, het gedeelte dat aflossingsvrij mag worden afgesloten en de mogelijkheden voor banken om af te wijken van de standaardregels.

Allereerst wordt er een maximum gesteld aan de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning. De consument mag in de nieuwe situatie niet meer dan 104 procent van de woningwaarde lenen. Voorheen bestond er alleen een maximum wanneer werd gekozen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Verder mag nog maar de helft van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Wat betekent dat in elk geval minimaal 50 procent van de hypotheek moet worden afgelost. De aflossingsvrije hypotheek werd in de oude situatie vooral gezien als mogelijkheid om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Zodra de hypotheek wordt afgelost en de schuld kleiner wordt, betaal je immers ook minder rente, waardoor je aftrek ook lager wordt.

Daarnaast krijgen banken in de nieuwe GHF minder mogelijkheden om af te wijken van de standaardregels wanneer zij hypotheken verstrekken. Voorheen was het nog mogelijk om op basis van een verwachte inkomensstijging een hogere hypotheek te krijgen, dit kan nu bijvoorbeeld niet meer. Er zijn drie situaties waarin nog wel kan worden afgeweken. Dat zijn: oversluiten, een restschuld bij verkoop en het kopen van een energiezuinige woning.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet