Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

NMa: ‘Nabestaanden moeten vaak bijbetalen na uitvaart’

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 18 juni 2008
Nabestaanden krijgen na de begrafenis van hun dierbaren bijna altijd nog een flinke rekening thuisgestuurd. Terwijl ze dachten dat de natura uitvaartverzekering van de overledene de hele uitvaart zou vergoeden. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Een uitvaart kost gemiddeld 5.000 tot 6.000 euro, terwijl de waarde van een natura basispakket zo’n 4.000 euro bedraagt. Nabestaanden moeten dus 1.000 tot 2.000 euro bijbetalen voor een begrafenis of crematie van hun naasten. Uit het NMa-rapport blijkt dat het Klachteninstituut Verzekeringen hierover veel klachten binnenkrijgt van consumenten met een natura uitvaartverzekering. Deze verzekering keert geen geld uit, maar vergoedt en verzorgt de uitvaart zoals afgesproken in de polisvoorwaarden.

Het verschil tussen de werkelijke uitvaartkosten en de kosten die de verzekeraar vergoedt, ontstaat doordat natura uitvaartverzekeringen alleen een standaard uitvaart dekken, terwijl de meeste mensen het tegenwoordig heel gewoon vinden om hun uitvaart met allerlei extra’s een persoonlijk tintje te geven. Extra’s als speciale muziek tijdens de dienst, meer dan één volgauto, een advertentie in een dagblad, gedenkkaartjes of een luxere kist vallen bijna altijd buiten het verzekeringspakket.

Duur graf
De rekening voor de nabestaanden loopt echter vooral op doordat de kosten van het graf en de grafsteen maar beperkt verzekerd zijn. Verzekeraars gaan vaak uit van een algemeen graf waarin drie willekeurige mensen begraven worden en dat na maximaal tien jaar geruimd wordt. Terwijl de meeste mensen liever begraven willen worden in een eigen graf met de normale ‘grafrechten’ van twintig jaar.

En als de kosten voor een eigen graf wel worden vergoed, is dat veelal maar tot een bepaald bedrag. Zo vergoedt Dela sinds dit jaar nog maximaal 950 euro voor het huren van een eigen graf. Dat bedrag zal binnen veel gemeenten niet toereikend zijn. Een grafsteen, die al snel 2.000 euro kost, is doorgaans helemaal niet meeverzekerd binnen een natura uitvaartverzekering.

Duidelijkheid
De NMa noemt het bijbetalen na een uitvaart een groot probleem voor de sector. Uitvaartverzekeraars zouden verzekerden duidelijker moeten voorlichten over wat wel en niet gedekt is binnen de uitvaartverzekering. De NMa kan als toezichthouder op de Mededingingswet zelf geen verplichtingen aan de verzekeraars opleggen, maar wil op dit punt wel gaan samenwerken met onder meer de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën.

Klik hier en lees meer over de uitvaartverzekering.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Uitvaart: sparen in plaats van verzekeren?
"Bij geboorte kind komt uitvaart ter sprake"
DELA komt het beste uit de bus

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet