Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

No-claim: geschenk of gedrocht?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Vrijdag 24 februari 2006
Vorig jaar is door de overheid de No-claim regeling ingesteld voor verzekerden binnen het ziekenfonds. Dit jaar geldt deze regeling voor alle volwassen verzekerden. Indien er weinig of geen gebruik wordt gemaakt van de basis-voorzieningen krijgen verzekerden maximaal € 255.--. Ongeveer 18% van de ziekenfondsverzekerden krijgt over 2005 het gehele bedrag terug en ongeveer 37,5% een gedeelte. De meerderheid heeft de no-claim volledig benut -lees: heeft iets onder de leden gehad- en krijgt geen extraatje. Rond 1 april 2006 dienen de uitbetalingen van de no-claim gerealiseerd te zijn.

De verzekerden
Vorig jaar wisten veel (ziekenfonds) verzekerden niet precies hoe de regeling werkt. Dit jaar is de regeling op iedere volwassen verzekerde van toepassing en zullen vele dus nog altijd niet weten hoe het werkt. Zo kunnen beslissingen worden gemaakt, welke onnodig invloed hebben op de no-claim. Wat de invloed is van de regeling op de het zorg-gebruik - toch kosten maken of ziek blijven - is onbekend.
Het lijkt er overigens wel op, dat juist gezonde mensen een extraatje krijgen en ouderen en chronisch zieken niet, terwijl deze misschien het extraatje beter kunnen gebruiken.

De Zorgverzekeraars
Na de invoering van het nieuwe ziektekosten-stelsel en de administratieve chaos als gevolg van de overstappers, dienen óók nog de no-claims te worden uitbetaald. Dit levert veel extra administratief werk op en dit jaar wordt de regeling alleen maar ingewikkelder. Zorgverzekeraars zien de regeling liever afgeschaft of anders uitgevoerd.

De Overheid
Deze regeling is door de overheid ingesteld en bedoeld als extra stimulans om niet té snel gebruik te maken van het ziektekosten stelsel en om mensen bewuster te maken van ziektekosten. Of de regeling een remmende werking heeft gehad op de stijgende ziekte-kosten is twijfelachtig. Veel mensen wisten vorig jaar te weinig van deze regeling af. De komende maanden wordt de regeling geëvalueerd.

Welke kosten vallen niet onder de regeling?
Alle kosten welke binnen de dekking van het basis-pakket vallen, worden in mindering gebracht op de no-claim. Denk aan kosten voor ziekenhuis -ook EHBO-, medicijnen en specialisten. Kosten voor huisartsen-bezoek, kraamzorg en de verloskundige zorg hebben geen invloed.
Alle kosten die vallen onder de aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen) vallen totaal niet onder deze regeling.

Tip:
Door de ongeplande chaos bij verzekeraars kan het verstandig zijn om de hoogte van de no-claim te controleren. Aan de hand van een overzicht moet duidelijk worden of de juiste kosten in mindering zijn gebracht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ben jij wel goed verzekerd?
Ben jij wel goed verzekerd?
Verlaging zorgpremie niet zeker
Zorgpremies lager door winst zorgverzekeraars
Verzekeraars steeds beter in ontdekken verzekeringsfraude

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet