Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nog steeds woekerrentes in omloop

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 2 oktober 2006
Postorderbedrijven blijken nog steeds rentepercentages van 21 procent te berekenen aan klanten die producten op afbetaling kopen. Terwijl de maximaal toegestane kredietrente per 1 juli van dit jaar wettelijk is verlaagd naar 16 procent. Tienduizenden consumenten betalen hierdoor te veel voor hun postorderkrediet.

Dat constateert Kassa, het consumentenprogramma van de VARA. Het gaat om Wehkamp, Otto, Neckermann en Prime Line. Volgens deze postorderbedrijven mag voor kredieten die zijn afgesloten vůůr 1 juli 2006, nog de oude rente berekend worden.

Het ministerie van FinanciŽn vindt deze redenering niet helemaal juist. Er bestaat namelijk een overgangsregeling. Die regeling houdt in dat voor kredieten die zijn afgesloten vůůr 1 juli 2006 inderdaad het oude tarief gerekend mag worden. Maar dan moet het krediet wel voor 1 juli 2007 zijn afgelost. Loopt het krediet door na die datum, dan moet volgens het ministerie het nieuwe tarief van maximaal 16 procent aangehouden worden.

Postorderbedrijf Otto laat in een reactie aan Kassa weten dat het bedrijf niet kan weten wanneer een krediet zal zijn afgelost, omdat klanten altijd vrij zijn om sneller af te lossen. Dus vragen ze in alle gevallen de oude rente. ďMaar heel veel mensen hebben afbetalingsregelingen die doorlopen tot ver na juli 2007Ē, weet Kassa. Volgens het consumentenprogramma gaat het om tienduizenden consumenten die hierdoor vijf procent rente te veel betalen. Bij een lening van 2.000 euro komt dat neer op een bedrag van 100 euro.

Geld terug
De postorderbedrijven moeten de teveel betaalde rente terugstorten als blijkt dat het krediet doorloopt na 1 juli volgend jaar. Maar het is de vraag of dat zal gebeuren. PvdA-kamerlid Van Heemskerk denkt dat de bedrijven erop gokken dat deze mensen niet weten dat ze straks nog geld terugkrijgen en dat ze niet naar de rechter zullen stappen.
ďDe Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) zou hierop moeten toezien en nu al stevig moeten waarschuwen voor boetes als bedrijven de afspraken niet nakomenĒ, vindt Van Heemskerk. Hij zal daar minister Zalm van FinanciŽn op aanspreken.
Ook het CDA heeft Kassa laten weten aan de minister opheldering te vragen. De Thuiswinkelorganisatie, die optreedt namens Otto, Wehkamp en Neckermann, wil nog niet reageren. Zij gaan eerst nog overleg voeren met het ministerie van FinanciŽn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet