Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nog weinig zoet voor miljoenen Nederlanders

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 5 april 2006
Het door de overheid beloofde zoet is voor veel Nederlanders uitgebleven. Sinds januari hebben bijna vijf miljoen huishoudens hun besteedbaar inkomen achteruit zien gaan. Voor circa 950 duizend huishoudens heeft dit al geleid tot financiŽle problemen. Nog eens twee miljoen heeft deze problemen nog niet, maar verwacht ze wel te krijgen in de loop van dit jaar.

Dit blijkt uit het onderzoek dat Interview-NSS heeft uitgevoerd in opdracht van Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN). Als belangrijkste oorzaken voor de inkomensachteruitgang worden de nieuwe zorgverzekering en de hoger uitgevallen energierekeningen genoemd. Peter Taks, algemeen directeur van GGN: "Het consumentenvertrouwen mag dan de afgelopen maanden zijn toegenomen, blijkbaar voelen mensen het economisch herstel nog niet direct in de portemonnee".

De cijfers van de GGN zijn weinig verrassend. Uit eerdere onderzoeken van de FNV en de Vakcentrale MHP, kwam ook al naar voren dat miljoenen Nederlanders er op achteruit gegaan zijn. Ook het onlangs uitgelekte rapport van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de koopkracht, bevestigt dit beeld. Zeker 1,1 miljoen gezinnen zijn volgens het CPB financieel slechter uit dan vorig jaar. Onder hen zijn vooral alleenstaanden zonder kinderen, tweeverdieners zonder kinderen en ouderen. Cijfers over hoe groot de achteruitgang precies is, zijn nog onbekend.

Reparatie
De conclusies uit de verschillende onderzoeken brengen het kabinet in het nauw. De regeringspartijen beloofden voor 2006 een koopkrachtverbetering voor nagenoeg iedereen. De oppositiepartijen en de vakbonden vinden dat het kabinet haar afspraken moet nakomen en hebben al meerdere malen gevraagd om reparatie van de koopkracht. FNV-bestuurder Wilna Wind: "Nu zelfs de rekenmeesters van het kabinet - het CPB - aangeven dat grote groepen Nederlanders er financieel op achteruit gaan, kan niemand er meer omheen dat iets moet gebeuren. De economische groei is groter dan gedacht en er zijn allerlei meevallers. Alle Nederlanders moeten kunnen delen in de welvaart".

Begroting
Wel heeft het kabinet begin maart nog gezegd de zorgtoeslag niet te verlagen. En is eerder al 200 miljoen euro opzij gezet voor koopkrachtreparatie. Maar naar verwachting van verschillende partijen is dat bedrag volstrekt onvoldoende. Minister Zalm van FinanciŽn voert de komende weken verschillende gesprekken over de begroting. Er wordt gekeken naar welke groepen nadeel ondervinden van de invoering van het zorgstelsel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet