Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nogal wat fiscale auto's van de zaak

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 19 januari 2006
Sinds 1 januari is er nogal wat veranderd op fiscaal gebied. Zo is het bekend, dat er wijzigingen zijn met betrekking tot de auto van de zaak. Het belangrijkste is, dat de (bestel)auto van de zaak per 1 januari 2006 wordt gezien als loon in natura en in de grondslag van de loonheffing wordt opgenomen. De bijtelling wordt nu dus niet meer via het belastingaangifte biljet verrekend, maar via het loonstrookje.

Indien een werknemer minder dan 500 kilometer privé kilometers per jaar rijdt, aantoonbaar met een sluitende administratie, dan kan deze een 'Verklaring geen privé gebruik auto' aanvragen. Ook zijn er 2 tegemoetkomingen in de wet opgenomen voor bestelauto's. Dit alles betekent, dat er fiscaal inmiddels 3 soorten auto's en 4 soorten bestelauto's zijn. We zetten ze kort op een rijtje.

Één: De auto van de zaak waar meer dan 500 kilometer privé mee wordt gereden: volle bijtelling: 22% van de cataloguswaarde over de genoten periode wordt verrekend via het loonstrookje.

Twee: De auto van de zaak waar minder dan 500 kilometer privé mee wordt gereden: Met een 'Verklaring geen privé gebruik auto' vindt er geen bijtelling plaats. De werkgever bewaart de verklaring bij zijn loonadministratie en is in beginsel niet verplicht om af te rekenen.

Drie: De auto van de zaak waarvan de werknemer stelt, dat deze minder dan 500 kilometer privé rijdt en wat de werkgever aanneemt zonder de verklaring. De bijtelling kan achterwege worden gelaten, maar de werkgever dient de ritten administratie te controleren en is niet gevrijwaard door de fiscus.

Vier: Indien de auto van de zaak een bestelauto is en vrijwel alleen voor goederenvervoer is, is er geen bijtelling. Praktisch betekent dit, dat er alleen de bestuurder een stoel heeft.

Vijf: Indien een werknemer een bestelauto van de zaak heeft en deze enkel gebruikt voor zijn werk en deze na werktijd 'achter het hek staat', is er geen bijtelling.

Zes: Dan is er nog de bestelauto van de zaak met een verbod op privé-gebruik. Met passend toezicht en sancties. Er is dan ook geen bijtelling. De werkgever dient wel een archief bij te houden in de loonadministratie.

Zeven: Dan is er nog de bestelauto van de zaak met afwisselend gebruik: Geen bijtelling, maar wel een eindheffing van E 300.--.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet