Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Obligatie, wat is het?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 11 januari 2013
Mensen kunnen hun geld op verschillende manieren beleggen. De ene beleggingsmethode is veiliger dan de andere. In dit artikel gaat Mister Money dieper in op een relatief gezien veilige beleggingsmethode, de obligatie. Wanneer je een obligatie koopt dan ben je als het ware een bank die een lening verstrekt.

Een obligatie is een bewijs dat je geld hebt uitgeleend aan de overheid, een instelling of een onderneming. Een groot verschil tussen een aandeelhouder en een obligatiehouder is dat een obligatiehouder geen zeggenschap over het bedrijf heeft. Een obligatie kent een jaarlijkse rentevergoeding, dit wordt couponrente genoemd. De looptijd van een obligatie is van te voren vastgesteld. Als de looptijd verstreken is krijgt de investeerder de nominale waarde van de obligatie weer terug van het bedrijf.

Beleggen in obligaties
Beleggers doen er verstandig aan om obligaties in hun beleggingsportefeuille op te nemen. Hoewel obligaties niet geheel risicoloos zijn is het een zeer solide manier van beleggen. Het nadeel van obligaties is dat de eenheden erg groot zijn. Obligaties zijn er meestal vanaf duizend euro. Om het voor de particulier toch mogelijk te maken om ook obligaties binnen zijn portefeuille op te nemen zijn er de obligatiefondsen. Middels deze fondsen kun je al voor lage bedragen obligaties deel uit laten maken van jouw portefeuille.

Obligatie waarde
De waarde van obligaties wordt met name door twee factoren bepaald, het risico aan de obligatie en de schommelingen van de marktrente. Het risico zit verdisconteerd in de rente bij uitgifte van de obligatie. Onder risico moet je verstaan de mate van kans op faillissement van de betreffende onderneming (bedrijf of overheid) waarvan je een obligatie koopt. Dit risico kan met de tijd veranderen. Een bedrijf kan bijna failliet zijn (de obligatie zal zeer laag staan) maar kan er ook weer helemaal bovenop komen (de obligatie zal in waarde stijgen).

De waarde (koers) van een obligatie is daarnaast afhankelijk van de marktrente. Stijgt de rente dan dalen de obligatiekoersen. Stel: je hebt een obligatie voor 10 jaar die jou recht geeft op 7 procent rente. Vervolgens daalt de marktrente van 6,5 procent naar 4 procent. Jouw obligatie is nu aantrekkelijker geworden en dus meer waard.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Beleggen in groenfonds interessant?
Waarom beleggen in futures?
Hoe veilig is beleggen in obligaties?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet