Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Obligaties

In De Dikke van Dale staat het woord obligatie als volgt omschreven; schriftelijke schuldbekentenis, met name schuldbrief van een lening van een staat, bedrijf enz., tegen een vaste rente. Na het lezen van deze uitleg zullen nog veel mensen niet weten wat een obligatie nou precies is en helemaal niet hoe de obligatiemarkt werkt. Op de volgende internetpagina's hopen wij dit voor iedereen duidelijk te maken. Zo leggen wij wat een obligatie precies is en hoe er in gehandeld wordt. Daarnaast krijg je nog nuttige tips.

Wat zijn obligaties?
Door een obligatie te kopen, leen je in feite geld uit aan een bedrijf, instelling of een overheid. Een obligatie is dus een schuldbewijs dat deel uitmaakt van een grote lening.

In ruil voor de lening krijg je een vaste rentevergoeding (couponrente) die meestal jaarlijks wordt uitgekeerd. Daarnaast krijg je aan het eind van de looptijd je totale inleg weer terug (in fases of ineens). Dat maakt een obligatie - zeker in verhouding tot aandelen en opties - tot een relatief zekere vorm van beleggen. Je weet als belegger precies waar je aan toe bent.

Ondernemingen en instellingen kunnen via obligaties miljarden euro's lenen. De obligatie is hier slechts een deel van en wordt vaak uitgegeven in eenheden van ronde bedragen, bijvoorbeeld 1.000 euro. Er zijn veel verschillende soorten obligaties, maar de bekendste en meest verhandelde obligaties zijn Staatsobligaties.

Het risico van een obligatie schuilt in het feit dat de onderneming waaraan je geld hebt uitgeleend failliet kan gaan. Je krijgt je geld dan niet terug. Bij Staatsobligaties is dat risico kleiner, want de kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat is niet zo groot.

Obligaties worden net als aandelen verhandeld op de effectenbeurs. De koerswaarde is afhankelijk van onder meer de huidige rentestand, de kredietwaardigheid van de uitgever en de resterende looptijd. Als de rente op de kapitaalmarkt verandert, kan dus ook de koers van een obligatie veranderen. Stel nu dat de marktrente lager is dan de rente die jij voor je obligatie ontvangt, dan is jouw obligatie aantrekkelijker geworden. Nieuwe obligaties worden immers tegen een lagere rente uitgeven. Je kunt dan overwegen om je obligaties tussentijds te verkopen.

Voordelen:
Relatief veilige beleggingsvorm door de vaste rentevergoeding en de vaste looptijd.
Hogere rentevergoeding dan op een spaarrekening.

Nadelen:
De onderneming waaraan je geld hebt uitgeleend kan failliet kan. Je krijgt je geld dan niet terug.
Vaak zijn obligaties alleen verkrijgbaar in grote eenheden, bijvoorbeeld vanaf 1000 euro.
Gedurende de looptijd heb je geen beschikking over je geld, tenzij je de obligatie verkoopt.
Lager rendement dan bij andere beleggingsvormen.
De aanschaf van obligaties
Alternatieven obligaties
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?