Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat er 'onbekende' hypotheekrente-aftrek beperkingen zijn?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 4 januari 2006
Steeds vaker wordt er gesproken over het afschaffen van de hypotheekrente-aftrek. Toch zijn er de afgelopen jaren reeds enkele beperkingen ingevoerd; de bijleen-regeling, het afschaffen van rente-aftrek over een 'box 3'-hypotheek en de beperking, dat elke euro 30 jaar in aftrek is te nemen. Deze zullen u wellicht bekend zijn, maar er zijn er nog meer die echter niet vaak worden toegepast.

Rente over geldlening tussen fiscale partners is niet aftrekbaar;
Geregistreerde partners en gehuwden zijn altijd elkaar fiscale partners, maar ongehuwd samenwonenden niet en deze hebben de keuze om fiscaal partner te zijn of niet. Daarom heeft de wetgever bepaald dat voor belastingplichtigen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren, deze rente-beperking ook geld.
Zo wordt voorkomen, dat de ene partner progressieve rente -aftrek heeft in box 1 en de andere partner wordt belast met de forfaitaire heffing (de 1,2%) in box 3. Door deze beperking is het veelal aantrekkelijker een hypotheek bij een bank te nemen.
Deze beperking geldt echter ook voor thuiswonende kinderen die een hypotheek nemen bij de ouders. Echter heeft de staats-secretaris bepaald, dat indien het kind alleen het huis verlaat, de rente wel aftrekbaar is. Eigenlijk logisch.

Rente niet aftrekbaar, indien woning is verkregen van fiscale partner;
Dit is het geval indien de ene partner een gedeelte van de woning van de andere partner aankoopt. De rente over het meerdere van de totale hypotheek is niet in aftrek te nemen.
Extremer, en derhalve zeldzamer, is als een meneer zijn huis verkoopt aan een mevrouw, en beide worden na een aantal jaar verliefd op elkaar en hij trek bij haar in, in zijn oude woning. De rente over het gedeelte boven zijn oude hypotheekbedrag is niet meer in aftrek te nemen.
Deze regeling heeft ook invloed op aftrek-mogelijkheid, indien een kind het huis van zijn ouders koopt en ze blijven bij elkaar in huis wonen.

Tip
Het is bijna onmogelijk om deze en nog meer regels te kennen. Raadpleeg derhalve altijd voor u overgaat tot de aankoop van een financieel produkt, woning of een financiŽle constructie wilt een notaris en/of een adviseur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet