Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Onderhandelen over rentes, hoe pak je dat aan?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 25 maart 2009
Een tijdje geleden adverteerde Fortis ermee: onderhandel bij ons over je hypotheekrente. Grote bedrijven doen niet anders dan met hun bank onderhandelen over de rente die ze moeten betalen voor kredieten en de rente die ze krijgen voor tegoeden. Toch gaan de meeste mensen zonder enig commentaar akkoord met het rentetarief dat de bank ze presenteert. Of niet – alleen gaan ze dan naar een ander. Onderhandelen over de rente is in Nederland geen standaard.

Cultuur
Nu is onderhandelen voor de gemiddelde Nederlander in het algemeen geen gebruikelijke manier om de prijs van een aanschaf te bepalen. Bij grote aankopen als auto’s, badkamers en keukens willen we ons nog wel over de schroom heen zetten en aangeven dat we het voor minder willen hebben. Bij normale dagelijkse aankopen zullen de meeste mensen niet proberen af te dingen. De enkeling die dat wel doet wordt vreemd aangekeken. Terwijl er ook genoeg culturen zijn waarin het raar is als je niet over de prijs onderhandelt.

Onderhandelingsruimte
Wij zijn niet gewend aan onderhandelingsruimte. De meeste aanbieders van producten en diensten bieden die ruimte ook niet. Je betaalt wat er op het prijskaartje staat – anders gaat de koop gewoon niet door. Ook in de financiële dienstverlening is dat doorgaans het geval. Banken hebben rentelijsten waarop de tarieven staan voor sparen, lenen en hypotheken. Als een bank, zoals Fortis destijds, aangeeft dat er onderhandeld kan worden is dat simpelweg een marketingtruc. De eerste rente wordt gewoon hoger ingezet waardoor er ruimte is naar beneden om te komen tot het tarief dat de bank je eigenlijk in rekening wil brengen.

Koppelverkoop
Soms komt het initiatief tot onderhandelen vanuit de bank zelf. Daarbij begeven ze zich dan op de rand van verboden koppelverkoop: je krijgt een lagere hypotheekrente als je ook je verzekeringspakket daar onderbrengt. En nog iets lager als je er een woonlastenverzekering bij afsluit. De bodem bereik je als je met al je geldzaken overstapt naar de betreffende bank. Wanneer een bank niet met dat soort voorstellen komt, kun je natuurlijk overwegen om zelf zo’n initiatief op tafel te leggen.

Concurrentie
Misschien kun je een bank toch aansporen tot werkelijk onderhandelen. Bijvoorbeeld door een beter aanbod van de concurrent bij de adviseur op tafel te leggen. Is de zaak voor de bank echt interessant, dan zijn ze soms bereid om een beetje water bij de wijn te doen. Je staat immers al met één been bij de concurrent binnen. Wil de bank jouw handtekening écht hebben, dan moeten ze wel mee.

Grote bedragen
Een ander aspect waarop je de bank misschien kunt overtuigen is de grootte van het bedrag waar jullie over praten. Kom jij met een miljoen voor een deposito, dan is men vast wel bereid de rente met een tiende te verhogen. Heb je een hypotheek van een miljoen nodig? Het werk dat de bank eraan heeft is hetzelfde als bij een hypotheek van een ton. Dat maakt de winstmarge voor de bank en daarmee jouw onderhandelingsruimte groter.

Verdiensten intermediair
Bij tussenpersonen heb je doorgaans te maken met rentetarieven die niet onderhandelbaar zijn. De onderhandelingsruimte zit daar dan ook niet in de rentepercentages, maar in de verdiensten van het intermediair. De adviseur moet jou tegenwoordig vertellen wat hij verdient aan de uitvoering van het advies. Dat kan een aanknopingspunt zijn om te bespreken om te onderhandelen.

Kortom: bij financiële diensten is er meestal niet veel ruimte tot onderhandelen. Wie weet kun je er met deze aandachtspunten echter toch een voordeeltje uit slepen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet