Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Onderhands lenen zorgt steeds vaker voor problemen

Auteur: Mister Money dinsdag 19 juni 2012
Steeds meer Nederlanders lenen bij familie en vrienden. Het aantal onderhandse leningen is de afgelopen twaalf maanden met 9 procent toegenomen. In 2009 was de toename nog maar 5 procent. Met de toename van het aantal leningen in de privťsfeer neemt ook het aantal problemen toe dat daarmee gepaard gaat.

Vooral wanneer een vriend of familielid structureel geld tekort heeft, moet je oppassen. Niet alleen de situatie voor degene die het geld uitleent komt dan in gevaar, de schuldenaar loopt het risico kritisch gevolgd te worden in zijn uitgaven.

Schuldsanering
Nog problematischer wordt het als de schuldenaar door financiŽle problemen in de schuldsanering belandt. Onderhandse leningen worden vaak niet in de schuld opgenomen. Dat betekent dat familie en vrienden die aan deze persoon geleend, hun geld kwijt zijn. De relatie kan dan behoorlijk onder druk komen te staan.

Het Nibud raadt aan zo min mogelijk onderhandse leningen aan te gaan. De enige goede reden om een onderhandse lening aan te gaan is volgens het Nibud wanneer zeker is dat het geldgebrek van tijdelijke aard is. Bijvoorbeeld als een vriend of familielid ontslagen is, maar zijn uitkering niet direct in gaat. Een onderhandse lening kan een voordeel zijn, omdat er snel en zonder lastige vragen geld geleend kan worden. Er kunnen ook gunstigere leencondities worden afgesproken, zoals een niet al te hoge rente en soepele aflossing.

Het is verstandig om in het geval van een onderhandse lening altijd een overeenkomst op te stellen. Daarin moeten het geleende bedrag en de termijn waarin wordt afgelost zijn opgenomen. Neem ook een maatregel op voor als het geld niet op tijd wordt terugbetaald en vergeet de rente niet. Om te voorkomen dat de lening als schenking wordt aangemerkt door de Belastingdienst, moet de rente marktconform zijn. Laat de overeenkomst altijd door beide partijen en een getuige ondertekenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet