Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Onderverzekering inboedel voorkomen

Auteur: Mister Money donderdag 14 november 2013
Een inboedelverzekering sluit je vaak af als je verhuisd of gaat samenwonen. Daarna verdwijnt de polis in een diepe la. Terwijl het bij schade of diefstal belangrijk genoeg is dat de verzekeraar weet wat je bezittingen waard zijn. "Wie regelmatig nieuwe spullen koopt en het verzekerde bedrag niet aanpast, kan onderverzekerd raken", waarschuwt de Consumentenbond.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering geef je op wat al je bezittingen waard zijn. Voor de nieuwwaarde ervan ben je dan verzekerd tegen schade, diefstal of vandalisme. Maar de ervaring leert dat mensen in de loop der jaren steeds nieuwe spullen aanschaffen. Wie het verzekerde bedrag dan niet aanpast, loopt al snel het risico onderverzekerd te raken. Het verzekerde bedrag is dan lager dan de werkelijke waarde van de inboedel. Dat kan vervelend uitpakken als je eenmaal aanspraak wilt maken op je verzekering; je krijgt dan maar een evenredig deel van de schade uitgekeerd.

Update
Je kunt onderverzekering voorkomen door de waarde van de inboedel op eigen initiatief te updaten. Bijvoorbeeld eens de vijf jaar of na aanschaf van waardevolle apparatuur of een nieuw interieur. Bij de meeste verzekeraars mag je zelf kiezen hoe je dat doet: door een schatting te maken of door een inventarislijst in te vullen. Soms kun je ook kiezen uit een aantal verzekerde sommen (staffels) waar een premie aanhangt. Zolang de waarde onder de staffel blijft, kun je niet onderverzekerd raken.

Waardemeter
Verreweg het meest gebruikte hulpmiddel is de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Met dit puntensysteem kun je de waarde van je inboedel eenvoudig bepalen. Daarvoor moet je ondermeer gegevens opgeven over de samenstelling van het huishouden, het netto-inkomen en de WOZ-waarde van de woning. Groot bijkomend voordeel is dat - wanneer de waardemeter volledig en op tijd is ingevuld - bijna alle verzekeraars garantie tegen onderverzekering geven. Dus ook al is het verzekerde bedrag te laag, je krijgt toch de volledige schade uitgekeerd.

Oververzekerd
Een nadeel van de inboedelwaardemeter is volgens de Consumentenbond dat deze uitgaat van gemiddelden. "Sommige mensen kunnen door het invullen van de inboedelmeter oververzekerd zijn en dus onnodig veel premie betalen. Bijvoorbeeld goedverdienende stellen met kinderen die wonen in een duur huis met een sobere inrichting. In dit geval kun je beter voor een inventarislijst kiezen", adviseert de Bond. "Hoewel het een tijdrovende klus is om al je bezittingen te noteren, geeft de inventarislijst een nauwkeuriger beeld van de verzekerde som".

Premieverhoging
Sommige verzekeraars vragen op gezette tijden -bijvoorbeeld om de vijf jaar of na een verhuizing- zelf om een update. Bij anderen moet je zelf in de gaten houden dat je de waarde van je inboedel herziet. Let daar dus goed op. Houdt er ook rekening mee dat wijzigingen in verzekerde som, van invloed kunnen zijn op de hoogte van de premie. Soms kan dat tot minder aangename verassingen leiden. Zeker als de waarde lang niet herzien is. Toch weegt een premieverhoging van een paar euro niet op tegen het risico van onderverzekering.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Al die verzekeringen: los of in een pakket?
Begrippenlijst - Inboedelverzekering
De inboedelwaardemeter
Inboedelverzekering
Opstalverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet