Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

"Oneerlijke concurrentie op spaarmarkt"

Auteur: Mister Money Dinsdag 8 juli 2008
De bestuursvoorzitter van de Rabobank Bert Heemskerk is niet blij met de komst van de vele nieuwe spelers op de spaarmarkt. Heemskerk neemt zelfs de woorden “oneerlijke concurrentie” in de mond. Volgens de bestuursvoorzitter maken de buitenlandse spelers misbruik van het depositogarantiestelsel dat spaarders beschermt bij een faillissement van een bank.

De uitspraken van Heemskerk stonden te lezen in het Financieele Dagblad, later op de avond herhaalde hij deze woorden tijdens een interview in televisieprogramma NOVA. Heemskerk wil dat het depositogarantiestelsel wordt aangepast om zo oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Garantiestelsel
Wat is het depositogarantiestelsel ook al weer? Mocht een bank failliet gaan dan zorgt het depositogarantiestelsel ervoor dat particulieren en bedrijven tot 38.000 euro vergoed krijgen. Bij een faillissement dragen banken naar verhouding bij aan deze vergoeding. De Rabobank heeft momenteel 40 procent van de spaarmarkt in haar handen. Bij faillissement van een kleine bank zal de Rabobank diep in de buidel moeten tasten. Heemskerk zegt hierover in het FD: “Feitelijk zeggen deze kleine banken in hun advertenties: U hoeft zich geen zorgen te maken, als we omvallen, betaalt de Rabo de schade”.

Stelsel wijzigen
Heemskerk pleit ervoor om het depositogarantiestelsel aan te passen en zo de concurrentie op de spaarmarkt weer “eerlijk” te maken. De topman gaat dit nu voorleggen aan de Autoriteit Financiële Markten.

Het aanpassen van het stelsel is echter geen eenvoudige klus. Europese wetgeving verplicht lidstaten om spaarders tot 20.000 euro te beschermen. In 2005 is dit bedrag in Nederland opgetrokken na het faillissement van Van der Hoop. Rabobank ging destijds akkoord met de verhoging omdat faillissementen toen zeldzaam waren. De situatie is nu anders. Overal ter wereld gaan banken onderuit als gevolg van de kredietcrisis. De kans dat in Nederland ook slachtoffers gaan vallen is niet ondenkbaar.

De opmerkingen van Heemskerk hebben voor opschudding gezorgd. De Consumentenbond heeft laten weten de kritiek van de Rabobank-topman onterecht te vinden. Ook de verschillende bankdirecteuren reageerde verbaasd op de uitspraken. Martijn Hohmann (Icesave) laat weten verbaasd te zijn van de uitlatingen van de Rabo-topman. “Het is een Europese regeling, iedereen draagt naar rato bij.” Dirk van Leeuwen (Anadolubank) is ook niet gecharmeerd van de uitspraken van Heemskerk. Van misbruik is volgens hem absoluut geen sprake.

Lees ook:
Spaarrente blijft stijgen
Nederlanders zijn slimme spaarders

Rente sparen
Bezoek het Mister Money rente overzicht en ontdek wie momenteel de hoogste rente biedt!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet