Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ongeluk(je) met je auto: regel dit eerst!

Auteur: Mister Money woensdag 4 december 2013
Bij een botsing tussen twee auto’s waarbij de blikschade beperkt is, gebeurt het nogal eens dat de betrokken personen snel elkaars gegevens uitwisselen en hun weg vervolgen. Want voor een krasje op de bumper hoef je toch geen schadeformulier in te vullen? En de omstanders om een telefoonnummer vragen, dat is toch ook wat overdreven?

Toch kun je deze situatie maar beter serieus nemen. Want zonder handtekening onder het schadeformulier sta je nergens als je de schade wilt verhalen op de tegenpartij. Helemaal niet als je ook nog geen getuigen van de aanrijding hebt. Hoe duidelijk de schuldvraag voor jou ook is. Eenmaal thuis kan de ander zo maar besluiten dat er nooit een aanrijding is geweest. Zonder all risk autoverzekering, kun je in dat geval fluiten naar je schadevergoeding. En dat terwijl het herstellen van zelfs maar een simpel krasje je zo honderden euro’s kan kosten.

Formulier invullen
Zorg er daarom altijd voor dat het Europees Schadeformulier ter plaatste ingevuld wordt. Je hoeft op dat moment alleen de voorkant in te vullen en de situatie zo duidelijk mogelijk te schetsen. Vergeet vooral niet om ook de tegenpartij een handtekening te laten zetten! Vervolgens wissel je een kopie van het formulier aan elkaar uit.

Bewijsmateriaal
Om de schade later te kunnen verhalen, is het ook van belang dat je kunt aantonen dat de aanrijding niet (of slechts deels) jouw fout was. Zonder bewijsmateriaal is dat een stuk lastiger aan te tonen. Maak daarom foto’s van de situatie en eventuele remsporen op de weg. Ieder mobieltje heeft tegenwoordig wel een ingebouwde fotocamera. En vraag de getuigen om hun gegevens (naam, adres, telefoonnummer of kenteken) in te vullen. Ook een politierapport kan als bewijs dienen, al zal er niet in iedere situatie politie aanwezig zijn om een proces-verbaal op te maken.

Voorzichtig
Pas als je contact hebt opgenomen met de verzekeringsmaatschappij, wordt het proces over de aansprakelijkheid in gang gezet. Zeg of onderteken daarom vóór dat moment niets waaruit kan blijken dat je schuld erkent. Ben je het bijvoorbeeld niet eens met de situatieschets van de tegenpartij op het schadeformulier? Maak hier dan een notitie van op het formulier. Anders zou je instemmen met de omschrijving van de tegenpartij en dat is later lastig uit te leggen.

Onderling regelen
Laat je er ook niet zo maar toe verleiden om de schade onderling te regelen. Met het zicht op het verlies van je no-claimkorting kan het bij minimale schade inderdaad soms slim zijn om de schade niet te claimen. Je valt dan niet terug op de bonus/malus ladder waardoor je meer premie zou moeten betalen. Er zijn echter een paar redenen te noemen om niet op zo’n voorstel in te gaan. Lees verder: Verlies van no-claimkorting?

Kortom
Neem na een aanrijding met een andere auto even de tijd om alles goed te regelen. Ook al is de blikschade beperkt. Vul het schadeformulier nauwkeurig in en vergeet vooral het bewijsmateriaal niet. Je voorkomt hiermee veel papieren rompslomp achteraf rondom de afhandeling met de verzekering. Bovendien vergroot je zo de kans dat je je eigen autoschade vergoedt krijgt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ongeluk(je) met je auto: schade claimen
Ongeluk(je) met je auto: wie is aansprakelijk?
Ongeluk(je) met je auto: verlies van no-claim?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet