Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ongeluk(je) met je auto: schade claimen

Auteur: Mister Money woensdag 4 december 2013
Het afhandelen van autoschade na een aanrijding is een proces waar veel mensen rode vlekken van krijgen. Toch hoef je er met een beetje geluk zelf weinig voor te doen. De beruchte rompslomp ontstaat meestal pas als er discussie ontstaat over de aansprakelijkheid of als je de schade moet gaan claimen bij de tegenpartij. Hoe dat werkt leggen we uit in dit artikel.

Voor het kunnen claimen van autoschade (voor letselschade klik hier) is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je eigen autoverzekeraar om de schade te melden. Je geeft alle gegevens door en stuurt het ingevulde én ondertekende schadeformulier op. Als je slim bent geweest, heb je direct na de botsing foto’s van bijvoorbeeld de remsporen gemaakt en de telefoonnummers van eventuele getuigen genoteerd. Stuur alle bewijsstukken mee met het schadeformulier. Deze zijn immers van groot belang bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. De verzekeraars bepalen vervolgens onderling wie voor welk deel van de schade aansprakelijk is.

Schade-expert
Tussentijds zul je je auto nog moeten laten taxeren om de schade vast te stellen. Voor kleine schades zal de verzekeraar meestal volstaan met een begroting van het garagebedrijf. Maar bij grotere schades (vanaf circa 500 euro) zal je verzekeraar (of die van de tegenpartij) een schade-expert inschakelen. Wellicht een geruststelling is dat de gespecialiseerde autoschadeherstelbedrijven de verdere afhandeling met de verzekering voor je regelen.

Schadevergoeding
Afhankelijk van je soort autoverzekering keert de verzekeraar een schadevergoeding aan je uit. De WA- en de WA Beperkt Casco autoverzekering keren niet uit bij schade aan je eigen auto. Alleen als je auto Volledig Casco (ofwel All-risk) verzekerd is, kun je op een schadevergoeding rekenen.

Tip! Op zoek naar een geschikte autoverzekering? Maak dan eerst een goede vergelijking om te zien welke verzekering het beste bij je past en tegelijkertijd een lage premie biedt. Op een vergelijkingssite als Geld.nl vergelijk je zelf alle verzekeringen voor je auto en sluit je de verzekering van je keuze direct online af.

Schade claimen op tegenpartij
Als blijkt dat je de schade aan je auto niet of slechts deels vergoedt krijgt van je eigen verzekeraar, kun je een claim indienen bij de voertuigverzekeraar van de tegenpartij. Dat is wettelijk toegestaan, maar je moet dit wel zelf regelen. Meld de schade telefonisch en stuur een kopie van het schadeformulier op. Het Nationaal Platform Personenschade (NPP) en de ANWB (alleen voor leden) bieden hiervoor op hun websites een modelbrief aan. Vergeet ook niet om al het bewijsmateriaal mee te sturen.

Hulp in schakelen
Bij aanzienlijke schades is het verstandig om voor het verhalen van de schade op de tegenpartij rechtshulp in te schakelen. Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandverzekering, de rechtshulp van je pechhulporganisatie of een advocaat. De rechtshulpverlener gaat dan voor je na of de tegenpartij aansprakelijk is en of de schade verhaald kan worden.

Vergoeding?
Of de verzekeraar van de tegenpartij vervolgens akkoord gaat met een vergoeding is helemaal afhankelijk van de aansprakelijkheid. In het gunstigste geval erkent de tegenpartij de aansprakelijkheid en vergoedt deze alle schade. Maar het kan ook zijn dat de tegenpartij de aansprakelijkheid helemaal verwerpt of het bijvoorbeeld niet eens is met de hoogte van de vergoeding. Denk je dat je toch in je recht staat, schakel dan bij dit soort zaken de hulp van een rechtspersoon in! Eventueel kan de schuldvraag nog uitkomen op een gedeelde aansprakelijkheid.

Andere verzekeringen
Er kunnen naast je autoverzekering nog meer verzekeringen zijn die van belang zijn bij het claimen van schade door een aanrijding. Bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering, een inboedelverzekering een voor beschadigde bagage in de auto en de rechtsbijstandverzekering voor het inschakelen van rechtshulp.

TIP: Altijd bij eigen verzekeraar claimen
Het is sowieso slim om de schade bij je eigen verzekeraar te claimen, ook al is de tegenpartij aansprakelijk. Je hebt de vergoeding dan namelijk veel sneller in huis. Als blijkt dat de andere partij aansprakelijk is, kan jouw verzekeraar het uitgekeerde bedrag weer verhalen. Maar daar merk jij verder niets van, dat regelen de verzekeraars onderling.

TIP: Beken nooit schuld
Laat je er nooit zo maar toe verleiden om de schade zelf te regelen of om direct schuld te bekennen. Je weet van tevoren nooit wat de uiteindelijke uitkomst van de schuldvraag is! Lees ook: Ongelukje met je auto: verlies van no-claim?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ongeluk(je) met je auto: regel dit eerst!
Ongeluk(je) met je auto: wie is aansprakelijk?
Ongeluk(je) met je auto: verlies van no-claim?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!