Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ongeluk(je) met je auto: schade claimen

Auteur: Mister Money woensdag 4 december 2013
Het afhandelen van autoschade na een aanrijding is een proces waar veel mensen rode vlekken van krijgen. Toch hoef je er met een beetje geluk zelf weinig voor te doen. De beruchte rompslomp ontstaat meestal pas als er discussie ontstaat over de aansprakelijkheid of als je de schade moet gaan claimen bij de tegenpartij. Hoe dat werkt leggen we uit in dit artikel.

Voor het kunnen claimen van autoschade (voor letselschade klik hier) is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je eigen autoverzekeraar om de schade te melden. Je geeft alle gegevens door en stuurt het ingevulde én ondertekende schadeformulier op. Als je slim bent geweest, heb je direct na de botsing fotoís van bijvoorbeeld de remsporen gemaakt en de telefoonnummers van eventuele getuigen genoteerd. Stuur alle bewijsstukken mee met het schadeformulier. Deze zijn immers van groot belang bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. De verzekeraars bepalen vervolgens onderling wie voor welk deel van de schade aansprakelijk is.

Schade-expert
Tussentijds zul je je auto nog moeten laten taxeren om de schade vast te stellen. Voor kleine schades zal de verzekeraar meestal volstaan met een begroting van het garagebedrijf. Maar bij grotere schades (vanaf circa 500 euro) zal je verzekeraar (of die van de tegenpartij) een schade-expert inschakelen. Wellicht een geruststelling is dat de gespecialiseerde autoschadeherstelbedrijven de verdere afhandeling met de verzekering voor je regelen.

Schadevergoeding
Afhankelijk van je soort autoverzekering keert de verzekeraar een schadevergoeding aan je uit. De WA- en de WA Beperkt Casco autoverzekering keren niet uit bij schade aan je eigen auto. Alleen als je auto Volledig Casco (ofwel All-risk) verzekerd is, kun je op een schadevergoeding rekenen.

Tip! Op zoek naar een geschikte autoverzekering? Maak dan eerst een goede vergelijking om te zien welke verzekering het beste bij je past en tegelijkertijd een lage premie biedt. Op een vergelijkingssite als Geld.nl vergelijk je zelf alle verzekeringen voor je auto en sluit je de verzekering van je keuze direct online af.

Schade claimen op tegenpartij
Als blijkt dat je de schade aan je auto niet of slechts deels vergoedt krijgt van je eigen verzekeraar, kun je een claim indienen bij de voertuigverzekeraar van de tegenpartij. Dat is wettelijk toegestaan, maar je moet dit wel zelf regelen. Meld de schade telefonisch en stuur een kopie van het schadeformulier op. Het Nationaal Platform Personenschade (NPP) en de ANWB (alleen voor leden) bieden hiervoor op hun websites een modelbrief aan. Vergeet ook niet om al het bewijsmateriaal mee te sturen.

Hulp in schakelen
Bij aanzienlijke schades is het verstandig om voor het verhalen van de schade op de tegenpartij rechtshulp in te schakelen. Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandverzekering, de rechtshulp van je pechhulporganisatie of een advocaat. De rechtshulpverlener gaat dan voor je na of de tegenpartij aansprakelijk is en of de schade verhaald kan worden.

Vergoeding?
Of de verzekeraar van de tegenpartij vervolgens akkoord gaat met een vergoeding is helemaal afhankelijk van de aansprakelijkheid. In het gunstigste geval erkent de tegenpartij de aansprakelijkheid en vergoedt deze alle schade. Maar het kan ook zijn dat de tegenpartij de aansprakelijkheid helemaal verwerpt of het bijvoorbeeld niet eens is met de hoogte van de vergoeding. Denk je dat je toch in je recht staat, schakel dan bij dit soort zaken de hulp van een rechtspersoon in! Eventueel kan de schuldvraag nog uitkomen op een gedeelde aansprakelijkheid.

Andere verzekeringen
Er kunnen naast je autoverzekering nog meer verzekeringen zijn die van belang zijn bij het claimen van schade door een aanrijding. Bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering, een inboedelverzekering een voor beschadigde bagage in de auto en de rechtsbijstandverzekering voor het inschakelen van rechtshulp.

TIP: Altijd bij eigen verzekeraar claimen
Het is sowieso slim om de schade bij je eigen verzekeraar te claimen, ook al is de tegenpartij aansprakelijk. Je hebt de vergoeding dan namelijk veel sneller in huis. Als blijkt dat de andere partij aansprakelijk is, kan jouw verzekeraar het uitgekeerde bedrag weer verhalen. Maar daar merk jij verder niets van, dat regelen de verzekeraars onderling.

TIP: Beken nooit schuld
Laat je er nooit zo maar toe verleiden om de schade zelf te regelen of om direct schuld te bekennen. Je weet van tevoren nooit wat de uiteindelijke uitkomst van de schuldvraag is! Lees ook: Ongelukje met je auto: verlies van no-claim?


9 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: ellen
Bericht: hallo,  
ik zit als bijrijder in mijn eigen auto, een vriend bestuurd de auto, hij veroorzaakt schade aan de auto,(niet aan derden.  
Mijn auto is WA/ volledig casco verzekerd.  
Mijn verzekeraar vergoed de schade, maar ik verlies no claim en moet mijn eigen risico betalen  
Wie is er aansprakelijk voor deze schade en hoe wordt dit in de praktijk meestal geregeld?  

Naam: Stefan
Bericht: Ik heb een aanrijding gehad met een andere voertuig die tegen het verkeer in reed, hierna is hij ook nog weggereden. Gelukkig heb ik het kenteken en politie aangifte alles volgens het boekje maar nu ik mijn schade wil verhalen zegt mijn verzekeraar ddat ik de schade moet verhalen bij de tegenpartij en niet bij mijn eigen verzekering dit omdat ik geen rechtsbijstands verzekering en alleen WA verzekert ben na al het gezeik wil de politie niks over de dader kwijt heb dus alleen het kenteken en auto gegevens van hem.  
Klopt het dat mijn verzekering mij probeert te naaien of moeten zij de claim bij de tegenpartij (verzekering) indienen.

Datum: 14-7-2014 08:56:00
Naam: Claudia
Bericht: Hallo, laatst reed ik op ons eigen terrein de weg op (het is een appartementencomplex), waarbij ik ben aangereden door een buurman. Het was niet mijn schuld en ik kwam van rechts, dus had eigenlijk voorrang. Nu weigert de buurman stappen te ondernemen, wat kan ik nu het beste doen? Mijn autoverzekering doet er zelf een beetje moeilijk over...

Datum: 14-7-2014 09:06:34
Naam: Redactie MisterMoney.nl
Bericht: @Claudia, op basis van deze beschrijving kunnen wij de situatie niet voldoende beoordelen. Maar als jij vanaf eigen terrein de weg opreed, kwam van je van een inrit wat betekent dat je doorgaand verkeer op de weg voorrang moet geven, ook als je zelf van rechts komt.  
We raden je aan contact op te nemen met je verzekeraar. Heb je een dekking voor verkeer bij je rechtsbijstandsverzekering dan kan die verzekeraar je ook helpen.

Datum: 14-7-2014 09:34:53
Naam: Irene
Bericht: Beste Ellen, Stefan en Claudia,  
 
Hierbij nodig ik jullie uit om contact met ons op te nemen en het hele verhaal met je vragen digitaal aan ons te melden via schade@jijbepaalt.nl  
 
Wij onderzoeken onafhankelijk of het verhalen van de geleden schade op derden mogelijk en zinvol is, verzamelen alle benodigde informatie om de derde partij aansprakelijk te kunnen stellen en om de claim zorgvuldig te onderbouwen. Het voeren van discussie met de tegenpartij over de aansprakelijkheid en de financiële afwikkeling wordt door ons opgepakt.  
 
 
Bekijk onze website jijbepaalt.nl - wij zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt, omdat wij niet alleen je plichten maar ook je rechten kennen.  
 
JIJBEPAALT(.NL) wat er bij autoschade gebeurt!  
 

Datum: 30-8-2014 16:13:00
Naam: Youri
Bericht: Ik ben blij dat ik me ooit goed heb laten voorlichten door een adviseur. Door de goede autoverzekering die ik dankzij hen heb afgesloten hoef ik me vrijwel nergens druk om te maken. Vorig jaar kwam die goed van pas, toen ik een aardig heftig ongeluk kreeg. Ik zelf had gelukkig vrijwel niks, maar mijn auto was er niet best aan toe.

Datum: 29-12-2015 01:19:16
Naam: Petra Terlouw
Bericht: Beste Mister Money,  
Ik heb geen schuld bekend en erkend, maar mijn verzekeringsmaatschappij heeft wel de geclaimde schade van de tegenpartij uitbetaald conform de zgn afspraken in het OVS. Ze moesten wel uitbetalen aan de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Er is ook nog eens meer geclaimd dan veroorzaakt door de botsing tegen mijn overigens stilstaande auto. Omdat mijn deur open stond zeggen ze dat we beide 50% aansprakelijk zijn, ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ik stond namelijk met mijn hoofd in de auto omdat ik aan het uitladen was. De tegenpartij (buurvrouw) reed achteruit na eerst mij vooruit gepasseerd te hebben. Ik heb om haar erlangs te kunnen laten de deur moeten sluiten en ging verder toen ze voorbij gereden was. Ineens kwam ze weer achteruit om mij nog iets te vragen.

Datum: 11-3-2016 10:22:02
Naam: dick dolstra
Bericht: Een buurman trapt per abuis op het gaspedaal ipv de rem en rijdt mijn auto totallos van de verzekering krijg ik 750 Euro maar bij de laatste apk schatte men mijn auto 1500 Euro kan ik het verschil verhalen op de buurman

Datum: 18-5-2017 20:04:09
Naam: gerben hilbrink
Bericht: ik heb een ongeluk gehad wat niet mijn schuld was hoe lang duurt het voor ik iets hoor  

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ongeluk(je) met je auto: regel dit eerst!
Ongeluk(je) met je auto: wie is aansprakelijk?
Ongeluk(je) met je auto: verlies van no-claim?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet