Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Online beleggen: hoe en waarom?

Auteur: Mister Money donderdag 17 januari 2013
Wie zelf wil gaan beleggen kiest vaak voor beleggen via internet. Beleggen via internet wordt ook wel online beleggen genoemd. Er zijn dan ook vele internetbrokers op de Nederlandse markt actief. Online beleggen biedt de belegger een flink aantal voordelen. Zo kunnen bijvoorbeeld de orders direct geplaatst worden.

Gewoon beleggen en online beleggen hebben hetzelfde doel. De belegger wil zijn vermogen vergroten. Het grote verschil tussen gewoon beleggen en online beleggen is dat de online belegger zelf de beleggingsportefeuille beheert.

Wie besluit om online te gaan beleggen dient een beleggerrekening af te sluiten. De startende belegger kan voor een grootbank kiezen, maar kan ook bij een wat kleinere online broker in zee gaan. Eén van de belangrijkste kenmerken van online beleggen is de snelheid. Via één druk op de knop kunnen transacties worden uitgevoerd. Opdrachten kunnen 24 uur per dag worden opgegeven. De transacties kunnen natuurlijk wel alleen worden uitgevoerd als de beurs geopend is. Een nadeel van online beleggen is dat je afhankelijk bent van het internet. Als je geen verbinding hebt, kan je ook niet handelen.

Online beleggen brengt wel kosten met zich mee. De kosten verschillen per aanbieder daarom kan het verstandig om deze eerst even te vergelijken. Zo heb je direct je eerste winst gemaakt. Een online belegger krijgt te maken met transactiekosten en het bewaarloon. Per order is de belegger transactiekosten verschuldigd. Daarnaast krijgt de belegger te maken met het bewaarloon. Hoeveel bewaarloon er afgerekend dient te worden is afhankelijk van de waarde van de effectenportefeuille.

Strategie
Het is niet aan te raden om zomaar wat te doen op de beurs. Wie besluit om zelf te gaan beleggen doet er verstandig aan een strategie uit te stippelen en zich daar ook aan te houden. Zo kan je de risico’s enigszins beperken. Een strategie maak je aan de hand van het beleggingsdoel. Wie een rendement van twintig procent wil behalen zal meer risico moeten nemen dan beleggers die tevreden zijn met een rendement tien procent. Banken bieden vragenlijsten aan die kunnen helpen bij het maken van een geschikte strategie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen
Beleggingen pensioenfondsen niet duurzaam genoeg


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers