Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ontslag: hoe werkt dat?

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 4 januari 2010
Je baan kwijtraken door ontslag, je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Een ontslag heeft immers meestal verregaande gevolgen. Gelukkig gaat het ontslagrecht in Nederland uit van de bescherming van de werknemer. Slechts in enkele gevallen mag je werkgever je op straat zetten.

Een werkgever mag jou als werknemer niet zomaar ontslaan. Er moeten goede redenen zijn voor het ontslag en alleen als er echt geen alternatieven zijn mag het contract beëindigd worden. Of dat ook echt het geval is, beoordeelt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) die de ontslagvergunningen verstrekt.

Vergunning
Je werkgever heeft in de meeste gevallen een ontslagvergunning nodig om jou te mogen ontslaan. Tenzij jullie naar de rechter stappen of als je zelf instemt met het ontslag (ontslag met wederzijds goedvinden). Een ontslagvergunning is ook niet nodig bij ontslag op staande voet. Maar dan moeten er wel heel ‘dringende redenen’ zijn voor het ontslag, bijvoorbeeld diefstal of het bezoeken van erotische websites tijdens werktijd.

Terecht ontslag?
Of een ontslag terecht is, is vaak een lastige vraag. Je werkgever mag je in ieder geval niet ontslaan vanwege bijvoorbeeld je levensovertuiging, godsdienst, geslacht of nationaliteit. Er zijn een paar redenen waarom een werkgever zijn personeel wél mag ontslaan:

1. Het gaat slecht met de zaak
Als je werkgever je om bedrijfseconomische redenen wil ontslaan, dan mag dat. Maar hij moet de ontslagaanvraag wel kunnen onderbouwen met feiten en cijfers. Ook moet je baas kunnen aantonen dat het terecht is dat juist jíj wordt ontslagen.

2. Je bent arbeidsongeschikt
Wanneer je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent, mag je werkgever je contract beëindigen. Lees hier meer over de ontslagvergunning.

3. Je voert je werk niet goed uit
Je werk slecht doen kan een reden zijn voor ontslag. Maar niet zo maar. Je baas moet dat ook echt kunnen aantonen én hij moet er alles aan gedaan hebben om jou wel goed te laten functioneren. Als dan ook nog blijkt dat er binnen de organisatie geen andere geschikte functie voor je is, dan mag je baas je ontslaan vanwege ‘niet goed functioneren’.

Naar de rechter
Dat een werkgever een ontslagvergunning van het CWI heeft gekregen betekent nog niet dat je als werknemer niets meer kunt beginnen. Als je meent dat je ontslag onterecht is, stap dan naar de rechter. Op basis van ‘kennelijk onredelijk ontslag’ kan de rechter altijd nog anders oordelen.

Ontslagvergoeding
Naast de ‘normale’ ontslagprocedure bij het CWI kan je werkgever er ook voor kiezen om jou via de rechter te ontslaan. Bijvoorbeeld als je nog geen twee jaar arbeidsongeschikt bent of als er een ontslagverbod is. Op die manier kan je werkgever het CWI omzeilen. Stelt de rechter je werkgever in het gelijk, dan kun je daarna meestal weinig meer beginnen. Het voordeel van ontslag via de rechter is echter wel dat je om een ontslagvergoeding kunt vragen.

Juist handelen
In geval van dreigend ontslag is het belangrijk dat je juist handelt. Protesteer bijvoorbeeld tegen je ontslag met een bezwaarbrief. Ook als je verweer weinig zin heeft! Door je ontslag niet te accepteren, breng je je eventuele WW-uitkering namelijk niet in gevaar. Meer tips? Lees: Belangrijke tips bij ontslag

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ontslagen? Krijg waar je recht op hebt!
Vijf belangrijke tips bij ontslag
Baan zoeken na ontslag: outplacement


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet