Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ontslagen? Krijg waar je recht op hebt!

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 4 januari 2010
Na een ontslag zijn er nog heel wat financiële zaken die afgehandeld moeten worden, zoals allerlei bedrijfspaarpotjes en je vakantiegeld. Maar er zijn meer potjes met geld waar je mogelijk recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan een ontslagvergoeding of aan outplacement en loopbaanbegeleiding op kosten van je ex-baas. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Misschien denk je bij ontslag direct aan een gouden handdruk. Maar wettelijk gezien heb je helemaal geen recht op zo’n ontslagvergoeding. Toch kan het wel gebeuren dat je met een zak geld naar huis gaat. Bijvoorbeeld wanneer je je baan bent kwijtgeraakt als gevolg van een reorganisatie, een conflict of door opheffing van je functie. De kans is dan vrij groot dat je een vergoeding van bijvoorbeeld één of meerdere maandsalarissen ontvangt.

Maar een rechter let ook op wat je werkgever in plaats van een vergoeding al voor je geregeld heeft. Wanneer hij je bijvoorbeeld al een nieuwe baan heeft bezorgd of je outplacement aanbiedt, zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat je geen recht op hebt op een ontslagvergoeding.

Hoeveel krijg je?
Hoeveel geld je krijgt ter compensatie van je ontslag is afhankelijk van onder meer de volgende omstandigheden:

De verwijtbaarheid van het ontslag: is het ontslag vooral aan jezelf te wijten? Dan zal de vergoeding lager of zelf nihil zijn. De vergoeding wordt hoger als het ontslag vooral te wijten is aan je werkgever.
Het aantal jaren dat je in dienst bent: hoe ouder je bent en hoe langer je in dienst bent, hoe hoger de vergoeding.
Je bruto maandsalaris: hoe hoger je salaris, hoe hoger je vergoeding

Recht op outplacement
Om de gevolgen van het ontslag wat te verzachten kan je werkgever je in plaats van een gouden handdruk ook een outplacementtraject aanbieden. Daarmee krijg je hulp bij het vinden van een andere passende baan. Die mogelijkheid is soms opgenomen in een sociaal plan. Je hebt er dan wettelijk recht op. Is er geen sociaal plan? Dan kun je je werkgever altijd vragen om de kosten van outplacement of loopbaanbegeleiding te vergoeden.

Financiële eindafrekening
Dan zijn er nog de bedrijfsspaarpotjes en werknemersregelingen waar je recht op hebt. Hoe wordt dit bij ontslag allemaal geregeld?

Vakantiegeld en vakantiedagen
Je krijgt uitgekeerd wat je aan vakantiegeld hebt opgebouwd in de maanden dat je in een jaar gewerkt hebt. De vakantiedagen die je hebt opgebouwd maar nog niet hebt opgenomen, moeten worden uitbetaald.

Pensioen
Met je opgebouwde pensioenrechten gebeurt uiteraard niets als je ontslag krijgt. Je behoudt recht op het pensioen dat je in de pensioenregeling hebt opgebouwd. Je werkgever is echter wel verplicht om deze reserves ook daadwerkelijk beschikbaar te maken. Je krijgt immers de gelegenheid om deze pensioenrechten mee te nemen naar je nieuwe werkgever door middel van waardeoverdracht. Lees meer in het artikel: Je pensioen & een nieuwe baan.

Spaarloon
Je kunt je opgebouwde spaarloonsaldo laten staan en pas opnemen wanneer het spaarloon vrijvalt. Dat is fiscaal een stuk gunstiger dan de regeling beëindigen en het saldo opnemen. Je betaalt in dat geval alsnog aan de fiscus.

Levensloopregeling
Je opgebouwde tegoed in de levensloopregeling kun je op de rekening laten staan en het eventueel verder opbouwen bij je nieuwe werkgever. Of het bedrag ineens laten uitkeren. Je hebt dan echter geen recht op levensloopkorting en je betaalt over dat bedrag belasting.

Begeleiding en Outplacement
Mensen die op zoek zijn naar ander werk kunnen zich bij een bureau aanmelden dat gespecialiseerd is in loopbaanbegeleiding en outplacement. Zij kunnen mensen verder helpen bij het starten van een nieuwe carrière. Deze bureaus zitten in grote steden en kleine in Nederland, bijvoorbeeld in Amsterdam.
- Outplacement Amsterdam
- Loopbaanbegeleiding Amsterdam

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ontslag: hoe werkt dat?
Vijf belangrijke tips bij ontslag
Baan zoeken na ontslag: outplacement


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken