Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ontslagvergoedingen duidelijk lager

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 20 mei 2009
Wie in vaste dienst is bij zijn werkgever waant zich vaak zeker van zijn baan en inkomen. In de praktijk blijkt dat lang niet altijd zo te zijn: werkgevers kunnen ook medewerkers met een vast dienstverband ontslaan. Daarvoor moeten ze wel veel meer doen dan bij het einde van een tijdelijk contract. Misschien komen ze in onderling overleg met jou tot een oplossing, misschien is er een rechtszaak voor nodig. Bij grote reorganisaties moet de werkgever een ontslagaanvraag indienen bij het CWI.

Dit soort ontslagtrajecten worden doorgaans door de werkgever zodanig zorgvuldig aangepakt dat het ontslag er uiteindelijk echt wel komt. Daar hoort dan wel een ontslagvergoeding bij: na al die jaren trouwe dienst kan je baas je niet zomaar met lege handen op straat gooien. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt al sinds jaar en dag bepaald via de zogenaamde kantonrechtersformule.

Die kantonrechtersformule was tot en met vorig jaar vrij eenvoudig: voor je dienstjaren tot je 40-jarige leeftijd kreeg je ťťn maandsalaris toegekend, voor de dienstjaren tussen 40 en 50 jaar was dat anderhalf maandsalaris en voor de dienstjaren boven de 50-jarige leeftijd twee maandsalarissen. Per 1 januari 2009 is die formule aangepast. De ontslagvergoeding wordt nu als volgt berekend:

Dienstjaren tot de 35 jarige leeftijd: 0,5 maandsalaris per dienstjaar
Dienstjaren van 35 tot 45 : 1 maandsalaris per dienstjaar
Dienstjaren van 45 tot 55 : 1,5 maandsalaris per dienstjaar
Dienstjaren vanaf de 55 jarige leeftijd: 2 maandsalarissen per dienstjaar

Je kunt zonder uitgebreide berekeningen wel constateren dat deze nieuwe formule voor heel veel mensen een lagere ontslagvergoeding oplevert. Dat blijkt ook uit berichten over de gemiddelde ontslagvergoeding in de eerste maanden van dit jaar. Dat gemiddelde blijkt Ä 10.000 lager te liggen dan een jaar geleden. Dat hoeft natuurlijk niet alleen door de nieuwe kantonrechtersformule te komen. De hoogte van het salaris van de mensen die ontslagen worden is vanzelfsprekend ook van grote invloed. Worden er op dit moment meer mensen ontslagen in de lagere inkomensgroepen, dan is het logisch dat de ontslagvergoedingen lager uitpakken.

Bereken maar eens wat de beschreven kantonrechtersformule in jouw situatie voor ontslagvergoeding zou betekenen. Vaak is die handdruk minder goud dat je misschien zou verwachten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet