Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groene spaarrekening

Auteur: redactie MisterMoney Vrijdag 17 oktober 2008
Een bijzondere manier van sparen is groensparen. Bij deze spaarvorm wordt het spaargeld namelijk uitsluitend geďnvesteerd in projecten die goed zijn voor natuur en milieu. Dit levert de spaarder een rente op en in sommige gevallen ook een belastingvoordeel.

Er zijn in Nederland veel spaarrekeningen in omloop waarvan het geld geďnvesteerd wordt in projecten die puur gericht zijn op verbetering of instandhouding van natuur en milieu. Traditioneel zijn dat rekeningen bij de bekende duurzame banken, maar ook de meeste grootbanken hebben tegenwoordig wel een groene spaarvorm in hun assortiment.

Rente
Een groene spaarrekening kan een 'gewone' spaarrekening zijn waarvan het spaargeld direct opneembaar is, of een deposito: het spaargeld staat dan voor langere tijd vast. De rente die groene spaarders over hun tegoeden ontvangen is doorgaans hetzelfde als de 'gewone' spaarrente en in sommige gevallen zelfs hoger.

Groencertificaten
Naast groene spaarrekeningen en deposito's zijn er ook groencertificaten of groene bankbrieven. Het geld dat via deze spaarvorm wordt gespaard komt uitsluitend bij groenprojecten terecht die door de overheid zijn goedgekeurd. Om die reden kent de fiscus een belastingvrijstelling toe.

Belastingvoordeel
Groencertificaten hebben net als een deposito een vaste looptijd en een vaste rente. Meestal is de rente laag, maar de fiscale voordelen maken het rendement uiteindelijk toch weer interessant. Het fiscale voordeel van een groencertificaat schuilt in een vrijstelling van de vermogensrendementheffing van 1,2 procent. Daarnaast krijgt de groene spaarder een belastingkorting van 1,3 procent tot een maximum bedrag.

Marktaandeel
Steeds meer mensen kunnen zich vinden in de filosofie achter groen sparen . Het marktaandeel groeit de laatste jaren gestaag door.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat een deposito een hoger rendement kent?
Sparen, niet direct opneembaar
Internetspaarrekening
Sparen in de kluis
Sparen, direct opneembaar

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen