Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Op kamers: welke geldzaken moet ik regelen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 20 augustus 2009
Met het aflopen van de vakantieperiode beginnen binnenkort de hogescholen en universiteiten weer vol te stromen. Een deel van de studenten is nu al druk met het zoeken naar kamers in de studiestad, want die zijn lang niet overal even gemakkelijk te vinden. Natuurlijk zijn er ook niet-studerende jongeren die op kamers gaan om op eigen benen te staan. Op kamers gaan betekent natuurlijk verhuizen, dat is overduidelijk. Vergeet niet dat er ook wat geldzaken bij komen kijken!

Huur
Je moet huur gaan betalen. Afhankelijk van jouw inkomenssituatie kun je misschien in aanmerking komen voor huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst, www.toeslagen.nl, kun je berekenen of je recht hebt op huurtoeslag en hoe hoog die dan zal zijn. Ook is het goed om te checken of de huurprijs die je moet gaan betalen wel reŽel is en past bij de kamer die je gaat bewonen. De website van de Woonbond (opkamers.woonbond.net) kan je hierbij goed helpen.

Verzekeringen
Zelfstandig wonen betekent ook dat je een aantal verzekeringen zelf moet gaan regelen. De verzekering van je inboedel bijvoorbeeld. Misschien denk je dat het niet de moeite waard is om jouw spullen te verzekeren. Ga dan zomaar eens na voor hoeveel geld jij spullen in je kamer hebt staan. De waarde van je apparatuur, CDís en DVDís, je boeken en kledingÖ het kan aardig oplopen. Als dat allemaal door brand verloren gaat heb je niet zomaar even geld om alles nieuw te kopen.

Controleer of je wel of niet een eigen aansprakelijkheidsverzekering moet gaan afsluiten. Zoín aansprakelijkheidsverzekering is een echte must: je dekt er de schade mee die je aan anderen kunt toebrengen. Denk je: zoín vaart loopt dat niet? Je hoeft je alleen maar af te vragen welke schadeclaim er bij je neergelegd wordt als je op je fiets tegen iemand aanrijdt die daardoor invalide wordt. Zorg er dus voor dat jouw aansprakelijkheidsrisico gedekt is!

Wat betreft de zorgverzekering is het goed om te weten dat je in aanmerking kunt komen voor de zorgtoeslag. Dit is ook weer na te gaan op www.toeslagen.nl. Als je een zelfstandige zorgverzekering moet gaan afsluiten raden we je aan goed te onderzoeken via welk kanaal dat het voordeligst is. Veel verenigingen bieden een collectieve verzekering aan, waarmee je gebruik kunt maken van een groepskorting op je ziektekostenverzekering.

Veel verzekeraars bieden een studentenpakket aan, waarin diverse verzekeringen zijn opgenomen. De premie is laag en dus erg aantrekkelijk. Let hierbij wel goed op of de dekking voldoende is.

Op kamers wonen is heel leuk, het betekent dat je eindelijk echt voor jezelf kunt gaan zorgen. Je moet dan dus ook je eigen verantwoordelijkheid gaan nemen voor je financiŽle zaken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet