Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Opbouw pensioen flexibeler

Auteur: Mister Money woensdag 13 oktober 2010
Gepensioneerden krijgen in 2012 waarschijnlijk de keus hun opgebouwde pensioenrechten om te zetten naar nieuwe pensioencontracten. Met deze contracten lopen ze meer beleggingsrisico, omdat een deel van de pensioenuitkeringen daarmee afhankelijk wordt van de beurzen. Voor nieuwe gepensioneerden geldt deze regeling in ieder geval, mensen die al gepensioneerd zijn mogen er ook voor kiezen de oude regeling te behouden.

Dit plan is onderdeel van het AOW-pensioenakkoord van de sociale partners uit juni. De komende maanden werken werkgevers en werknemers aan de uitwerking daarvan. De sociale partners willen het pensioenstelsel schokbestendiger maken. Dit is belangrijk omdat het voor de pensioenfondsen steeds moeilijker is de toegenomen uitkeringsverplichtingen te voldoen of op te vangen met premieverhoging. Dit komt onder meer door de gestegen levensverwachting.

Werkgevers willen niet meer opdraaien voor de tekorten van de fondsen. Mede daarom hebben de werkgevers en bonden vlak voor de verkiezingen een akkoord gesloten waarin staat hoe het pensioenstelsel robuuster kan worden.

Een van de plannen in het akkoord is de pensioenleeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Daardoor zouden de fondsen minder gevoelig worden voor de stijgingen van de levensverwachting. Ook wordt veel verwacht van het minder zeker maken van de bestaande pensioenrechten. Daarvan is nog maar 90 procent zeker in dit akkoord. Hierdoor hoeven fondsen minder buffers aan te houden.

Het onzekere deel van het pensioen wordt afhankelijk gemaakt van beleggingsrendementen. Vakbonden hebben wel moeite met deze opzet, omdat deelnemers in een pensioenfonds hierdoor meer beleggingsrisico lopen. Pensioendeskundigen stellen dat de kans op indexatie groter is en dat deze opzet dus op termijn voordeliger is voor de werknemers en gepensioneerden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet