Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Opinie: Geldbewust, geldbelust volk?

Auteur: Anneke Ranzato Maandag 5 november 2007
Wat zijn wij Nederlanders toch een raar volkje. We staan bekend als zuinig, zelfs gierig. Going Dutch als term voor het splitsen van de rekening bij een etentje wordt volgens mij wereldwijd gebruikt. We zijn dol op kortingsacties en voor een aanbieding rijden we graag naar de Aldi aan de andere kant van de stad.

De Dwaze Dagen bij de Bijenkorf zijn een gekkenhuis en met fooien zijn we niet heel scheutig. De hoogte van het salaris is het belangrijkste keuzecriterium bij het aanvaarden van een nieuwe baan. In Nederland wordt meer gespaard dan waar ook en we verzekeren ons suf om de kans op financieel nadeel uit te sluiten. We lijken geld dus echt héél belangrijk te vinden.

Totdat het over geldzaken gaat. Daarin blijkt de gemiddelde Nederlander helemaal niet prijsbewust. Een spaarrekening hebben we bij “onze” bank, wel zo gemakkelijk. Dat die bank 1,5% minder rente betaalt op ons spaargeld dan een andere, dat lijkt dan niet uit te maken. Als we iets willen kopen doen we dat lekker makkelijk in termijnen. Dat we daarmee een rentepercentage betalen dat het dubbele is van een gewone lening, dat lijkt dan niet uit te maken. Als we een verzekering nodig hebben lopen we binnen bij ons verzekeringsmannetje en die regelt dat voor ons. Dat we die verzekering tegen een veel lagere premie elders kunnen afsluiten, dat lijkt dan niet uit te maken.

Waarom is dat toch?
Vinden we geld uitgerekend bij geldzaken opeens niet belangrijk? Weten we niet dat het anders kan? Zijn we te lui om actie te ondernemen voor financieel voordeel bij financiële zaken? Vinden we het griezelig om van de gemakkelijkste weg af te wijken, omdat we bang zijn dat we er niet genoeg verstand van hebben?

Natuurlijk is er niets mis mee om niet altijd de goedkoopste keuze te maken. Te kiezen voor de bemiddeling van je tussenpersoon, of alles bij één bank, omdat je dat handig vindt. Maar als het een bewuste keuze was zou het land niet op zijn kop staan door de spaarrentes van de Postbank.

De moraal van dit verhaal: weet wat u doet in geldzaken. Zorg dat u snapt wat u hebt lopen en tegen welke voorwaarden. En houd in de gaten of het ergens anders niet veel beter kan. Mijn naam klinkt wel Italiaans maar zelf ben ik zo Nederlands als het maar zijn kan. En als echte Hollandse zeg ik: toch zonde van het geld!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet