Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Opinie: Hypotheekadviseurs allemaal boeven?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Vrijdag 16 november 2007
De laatste tijd is enorm veel te doen geweest over de hypotheekadviezen. De AFM heeft een onderzoek gepubliceerd dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kon worden – dat leidde tot uiteenlopende berichtgeving. Wat of je nu leest: driekwart van de adviezen was goed, of: 25% van de adviezen klopte niet – dat maakt natuurlijk wel verschil.

Naast de kwaliteitsvraag is er ook doorlopend publiciteit over de verdiensten van hypotheekadviseurs. Deze zijn bij een afgesloten nieuwe hypotheek heel royaal. Mensen schrikken daarvan en zijn bang dat hun oh zo betrouwbaar ogende adviseur in werkelijkheid alleen maar in het belang van zijn eigen portemonnee adviseert.

In de publiciteit worden hypotheekadviseurs vervolgens afgeschilderd als ‘allemaal boeven’. Want als er met slechte adviezen, geleid door eigenbelang, over de rug van onwetende consumenten zoveel geld verdiend wordt – dan is dat toch crimineel te noemen.

Gelukkig is dat in ieder geval niet de waarheid! Er zijn wel degelijk een heleboel adviseurs met een prima kennisniveau, die goede adviezen geven – volledig afgestemd op het belang en de situatie van de klant. Die aan het ene advies inderdaad een flinke provisie verdienen, maar aan het andere advies helemaal niets of een paar tientjes. Dat komt dan samen tot een behoorlijk salaris voor hardwerkende specialisten.

De ellende is: die andere adviseurs zijn er ook inderdaad. Alleen kunt u aan de buitenkant het verschil niet zien. Dus hoe kunt u zich daar als consument tegen wapenen? Daar is maar één oplossing voor. Zorg dat u begrijpt waar het over gaat! Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde hypotheekklant zelf maar vier uur tijd steekt in de keuze ervan. Er wordt meer tijd gestoken in het zoeken naar een nieuwe wasmachine!

Als u de basis van hypotheken begrijpt kunt u eerder doorzien of het advies dat u krijgt klopt. Of de geadviseerde verzekeringen wel noodzakelijk en gewenst zijn. Kunt u veel beter de juiste vragen stellen. En de adviseur de juiste informatie geven – want ook onvolledige of onjuiste informatie kan een oorzaak zijn van een verkeerd advies.

Er zijn genoeg manieren om de basis van hypotheken te leren. Boekjes, internet, gesprekken met meerdere adviseurs. Zelf overweeg ik om cursussen op dit gebied te gaan geven. Niet om hypotheken te verkopen maar om te informeren. Zodat u beter beslagen ten ijs komt bij uw hypotheekadviseur. Want vergeet niet: uiteindelijk bent u zélf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. Om die verantwoordelijkheid te kunnen nemen is het noodzakelijk dat u weet waar het over gaat!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet