Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De opkomst en ondergang van de DSB Bank

Auteur: Mister Money Dinsdag 13 oktober 2009
De historie van de DSB Bank begint in 1975. Voormalig politieagent Dirk Scheringa start een belastingadvieskantoor genaamd Buro Frisia in het dorpje Opmeer. In nog geen dertig jaar tijd groeit het bedrijf van Scheringa uit tot ťťn de hoofdrolspelers op de markt van consumptief krediet. De bank heeft, naar eigen zeggen, op dit gebied een marktaandeel van circa 17 procent. In dit artikel lees je alles over de opkomst en ondergang van de DSB Bank.

In de loop der jaren specialiseert het bedrijf zich steeds meer in de bemiddeling van leningen. Begin jaren í90 doet DSB met 15 verschillende financieringsmaatschappijen en banken zaken. Scheringa heeft echter meer in petto.

In 1991 werd de DSB Voorschotbank opgericht. Deze bank kreeg een Wck-vergunning en zo werd het mogelijk om ook zelf consumptieve kredieten te verstrekken. Het productaanbod werd in 1995 verder uitgebreid na de acquisitie van The Anglo Dutch Assurance Society. Het bedrijf mocht voortaan ook eigen verzekeringsproducten als een overlijdensrisicoverzekering en inkomensverzekeringen aan de man brengen.

Een jaar later startte DSB met bemiddeling in hypotheken. Later ging de bank ook zelf hypotheken verstrekken. Op 28 december 1998 werd de DSB Groep opgericht. Twee jaar later wordt DSB Bank N.V. opgericht. De DSB Groep werd opgesplitst in drie onderdelen. Zo is er een verkoop-, bancaire en verzekeringsdivisie. In 2001 ging DSB de grens over met de oprichting van DSB Belgium, niet veel later zet het bedrijf ook in Duitsland voet aan wal.

In 2003 komt DSB voor het eerst minder positief in het nieuws. De Autoriteit FinanciŽle Markten waarschuwt consumenten voor goedkope leningen bij onder meer Frisia, Becam en Postkrediet. Dit zijn alle drie dochterondernemingen van DSB. De bank ontvangt in 2005 een bankvergunning. Vanaf deze datum mag het bedrijf zichzelf officieel ībankī noemen. De aanvraag van DSB zorgde destijds al voor de nodige rumoer. Boze tongen beweerden dat DSB de Wet financiŽle dienstverlening en het AFM-toezicht zou willen ontlopen door een bank te worden.

Nadat DSB Bank de bankvergunning had ontvangen bleef het een aantal jaren stil. Tot het televisieprogramma NOVA begin dit jaar met een uitzending kwam over koppelverkooppraktijken bij DSB Bank. De bank zou dure verzekeringen en vooral te hoge hypotheken verstrekt hebben. Deze negatieve publiciteit was mogelijk de echte oorzaak van het vertrek van Frank de Grave (financieel directeur). Als reden voor zijn vroegtijdige vertrek, De Grave was slechts twee maanden in dienst bij de bank, werd echter gebrek aan chemie opgegeven.

In juni was het wederom raak. Zowel Tros RADAR als NOVA besteedde aandacht aan de praktijken bij DSB Bank. Daarnaast werd bekend gemaakt dat DSB Bank twee boetes van de AFM had ontvangen met een totaalbedrag van 120.000 euro.

De grootste klap voor de bank kwam waarschijnlijk toen Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed tijdens Goedemorgen Nederland klanten opriep om hun spaargeld bij de bank weg te halen. De vele negatieve publiciteit zorgde voor een ware bankrun. Niet veel later werd de bank onder curatele gesteld.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet