Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oplopende inflatie holt je spaargeld uit

Auteur: Annette Zeelenberg Vrijdag 27 juni 2008
De inflatie loopt op dit moment flink op. Consumenten merken dat vooral in de supermarkt, aan de pomp of als ze met het vliegtuig op vakantie gaan. Minder merkbaar is het effect op je spaargeld. Terwijl het geld op veel spaarrekening door de hogere inflatie nog amper rendeert of zelfs letterlijk minder waard wordt.

De inflatie in Nederland is volgens het CBS in mei van dit jaar uitgekomen op 2,3 procent, terwijl het Nederlandse inflatiecijfer begin vorig jaar nog 1,4 procent bedroeg. Dat is dus een flinke stijging die vooral veroorzaakt wordt door de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. De kans is groot dat het inflatiecijfer dit jaar nog verder zal oplopen en voor 2009 verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie boven de 3 procent uitkomt.

Karig rendement
Dat heeft niet alleen consequenties voor je dagelijkse portemonnee, maar ook voor je spaar geld. Een simpele rekensom leert dat je bij een inflatie van 2,3 procent en een spaarrente van 3 procent, nog slechts 0,7 procent rendement behaalt. En bij een inflatie van 3 procent, zou je spaargeld op deze rekening helemaal niet meer renderen.

De meeste spaarders hebben dit niet in de gaten en sparen rustig verder tegen een zeer lage rente. Door de jaarlijkse rentebijschrijvingen zien ze het spaarsaldo immers wel groeien. Maar in werkelijkheid wordt die aangroei tenietgedaan door de inflatie. Je loon, pensioen, toeslagen en bijvoorbeeld uitkeringen uit verzekeringen worden wel ieder jaar geďndexeerd, maar dat geldt dus niet voor je spaargeld.

Spaargeld minder waard
Naast de inflatie moeten veel spaarders nog rekening houden met de vermogensbelasting. Wie met zijn spaargeld boven de vrijstelling van 20.315 euro (in 2008) uitkomt betaalt 1,2 procent belasting over zijn vermogen boven die drempel. Tel dat percentage op bij het inflatiecijfer van 2,3 procent (= 3,5 procent) en het is duidelijk dat je spaargeld bij een spaarrente van 3 procent, letterlijk minder waard wordt.

Wat te doen?
Om te voorkomen dat de oplopende inflatie je spaargeld uitholt, zou je op dit moment een spaarrekening met een rente van minimaal 3,5 procent moeten hebben. Wil je nog iets aan rendement ontvangen dan is een hogere rente noodzakelijk. Ben je één van de vele spaarders die zijn geld nog op een slecht renderende rekening heeft staan (2 procent komt voor!), dan is de oplossing simpel. Kies een nieuwe spaarrekening met een toprente en hevel je geld over. Momenteel is de spaarmarkt volop in beweging en is een spaarrente van 5 procent haalbaar, zelfs voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Je kunt een deel van je spaargeld dat je niet direct nodig hebt, ook op een spaardeposito met een hogere rente parkeren. Een risico daarvan is echter dat je geld dus voor langere tijd vaststaat. Mochten de variabele rentes gaan stijgen, dan stijgt jouw spaarrente niet mee.

Blijvertje
De kans is overigens groot dat we nog wel even last houden van een oplopende inflatie. Volgens het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco, Iris Research, is er een einde gekomen aan de historisch lage inflatiecijfers van de afgelopen vier jaar en is de geldontwaarding geen tijdelijk fenomeen, maar ‘een blijvertje’. De economen van Iris verwachten bovendien dat de centrale banken niet aan hun inflatiedoelstelling van 2 procent zullen kunnen voldoen en dat de inflatie de komende decennia gemiddeld hoger zal uitkomen. Conclusie
Voor de spaarder betekent dat de komende tijd, zo niet jaren, een aanslag op zijn spaargeld. Tenzij de Europese Centrale Bank (ECB) met een renteverhoging komt om de inflatie te beteugelen, want de variabele spaarrentes reageren daar doorgaans positief op. Maar vooralsnog ziet het daar niet naar uit. Wie zijn rendement niet in rook wil zien opgaan, doet er dus goed om actief op zoek te blijven naar betere spaarmogelijkheden en het geld over te zetten naar spaarrekening met meer rente. Maar dat is sowieso een goed idee, hoge inflatie of niet.

Hoe je kunt overstappen naar een andere spaarrekening en waar je zo al op moet letten, lees je in het artikel: Wisselen van spaarrekening: hoe en wat. komen! Klanten zijn een dief van hun eigen portemonnee wanneer ze niet actief zorgen dat ze een hogere spaarrente krijgen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet