Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Opstalverzekering

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 26 april 2005
Een opstalverzekering wordt ook wel een woon(huis)-verzekering genoemd. Deze verzekering vergoedt de schade als gevolg van een gedekt evenement, bijvoorbeeld: brand, blikseminslag, ontploffing, rook-en roetschade, storm, vliegtuig-schade, vandalisme, plotseling- en onvoorzien water, braakschade etc. Naast de woning zelf zijn ook garages, schuren, schuttingen en in beperkte mate tuinaanleg verzekerd.

Naast het financieel beschermen van uw vermogen, zal een woning als onderpand voor een hypotheek verplicht verzekerd moeten zijn. Kortom: een opstalverzekering is een absolute must.

De premie wordt veelal gestandaardiseerd vastgesteld aan de hand van postcode, type woning en de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag, nodig om een gelijke woning in dezelfde staat te laten bouwen bij totaal verlies. Een premie voor een houten woning met een rieten dak zal hoger zijn dan een stenen huis met dakpannen, omdat deze vatbaarder is voor brand. De grond hoeft niet te worden verzekerd, deze zal immers niet snel afbranden.

De herbouwwaarde kan op verschillende manieren worden vastgesteld:
 • Indien u onlangs een taxatierapport heeft laten opstellen in verband met een hypotheek, dan kan daar de herbouwwaarde in opgenomen zijn.
 • Daarnaast bieden verzekeraars u de mogelijkheid gebruik te maken van de herbouw-waardemeter. Op basis van meetbare gegevens wordt de herbouwwaarde bepaald. Doorgaans wil dit zeggen, dat u 5 jaar lang niet bent onderverzekerd en u krijgt een premie-korting.
 • Heeft u de waarde o.b.v. eigen calculatie bepaald, dan kan de woning, ondanks eventuele indexatie, onderverzekerd zijn. Mocht u ook een kleinere gedekte schade hebben, dan krijgt u ook naar rato uitgekeerd!
Iedere maatschappij kent diverse soorten dekkingen, van heel summier tot zeer uitgebreid. Schade door oorlog, natuurrampen en terrorisme zijn standaard uitgesloten. Extra aandachtspunten zijn de voorwaarden. Hoe zit het met eigen gebrek, de gevolgschade en uitsluitingen? Maatschappijen hebben overzichtelijke overzichten waar duidelijk staat aangeven wanneer wat is verzekerd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Al die verzekeringen: los of in een pakket?
Onderverzekering inboedel voorkomen
Begrippenlijst - Inboedelverzekering
De inboedelwaardemeter
Inboedelverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet