Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ouderen en lenen

Auteur: Ivo van Vugt Dinsdag 23 februari 2010
Voor ouderen is het verkrijgen van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet vaak een lastige aangelegenheid. De acceptatiegrenzen voor deze leningen bij banken zijn gemaximaliseerd op 64 tot 75 jaar. Vaak is dit afhankelijk van de bank en het type lening. Maar hoe komt dat nu en zijn er andere mogelijkheden?

Naarmate je ouder wordt, wordt lenen lastiger. Bij de acceptatie van hypotheken hebben mensen van vijftig jaar of ouder daar mee te maken. Dit is gerelateerd aan het risico op overlijden en betaalbaarheid.

Overlijden
De kans dat een 75-jarige man overlijdt is veel groter dan in het geval van een 45-jarige vrouw. Het is voor ouderen vaak niet mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, omdat dit gewoonweg onbetaalbaar is. Deze verzekering is bijna altijd nodig om een lening af te kunnen sluiten. De bank blijft zo bij overlijden niet met een tekort zitten.

Betaalbaarheid
Ook is de maatschappelijke opvatting dat men na het pensioen het wel voor elkaar moet hebben of heb je je geld hard nodig om te leven dit is een kromme en onduidelijke zin. Als er geld nodig is voor andere zaken, dan beroepen banken zich hierbij op de zorgplicht en ze willen ouderen niet overkrediteren. De kans dat een ‘bejaarde’ overigens nog gaat sparen ‘voor later’ of gaat aflossen, is vrij klein.

Mogelijkheden
Het is dus moeilijk om als oudere een doorlopend krediet of persoonlijke lening te sluiten. Overigens kan dit wel per bank verschillen. Eventueel kan een hypotheek uitweg bieden, maar ook hier zijn de mogelijkheden beperkt.

De gemakkelijkste uitweg is het nemen van een of meerdere creditcards. Dit zijn immers tijdelijke kredieten zonder al te veel waarborgen, die in korte tijd moeten worden terugbetaald. Echter is de rente veel hoger dan bij andere kredieten. De rente van een hypotheek is bijvoorbeeld 5 procent en van reguliere leningen ongeveer 9 procent. De rente van een creditcard ligt soms wel op 15 procent! Het gevaar van overkreditering en betalingsproblemen ligt hier snel op de loer. Wees hier dus wel voorzichtig mee!

Tip
Ben je rond de 65 en denk je in de toekomst tekorten te krijgen, spaar dan of vraag tijdig een krediet aan. Anders kunnen onverwachte problemen de kop opsteken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek