Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Overbruggings-lijfrente niet meer aftrekbaar

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 28 september 2005
Met het oog op het huidige en toekomstige economisch klimaat, worden een aantal overheids-maatregelen ingevoerd om het eerder stoppen met werken te ontmoedigen.

En van deze maatregelen is het niet meer aftrekbaar stellen van een betaalde premie van een overbruggings-lijfrente. Deze maatregel gaat in per 1 januari 2006.

Een overbruggings-lijfrente dient om de periode tussen het stoppen met werken en de ingangsdatum van het pensioen financieel te overbruggen. In de regel is de pensioengerechtigde leeftijd 65.

De premie die daar voor werd betaald was fiscaal aftrekbaar van het belastbaar inkomen. De uitkering ter zijner tijd wordt gezien als inkomen en is belast.

Op de verzekeringen die reeds vr 1 januari 2006 tot stand zijn gekomen kan het overgangsrecht van toepassing zijn. De polisvoorwaarden dienen daar dan wel aan te voldoen. Dit betekent, dat polissen met een gerichte lijfrente kunnen worden aangemerkt als overbruggings-lijfrente.

De waarde van de polis die is opgebouwd tot en met 31 december 2005 kan dan worden gebruikt als om de periode tot aan de pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen. De premies die na 1 januari 2006 worden betaald en de waarde die daar uit voortkomt, dient voor andere lijfrenten te worden gebruikt. Een maatschappij zal deze verdeling bepalen.

Indien er dus vanaf 1 januari 2006 helemaal gn premies meer worden betaald, kan de volledige waarde voor een overbrugging worden gebruikt.

Verder kan er nog wel premie worden betaald in de eerste 3 maanden van 2006. Er dient dan wel een pensioentekort aangetoond te worden door middel van de zgn. jaar-en reserveringsruimte-berekening. De premie kan dan worden beschouwd alsof betaald in en over 2005.

Maatschappijen kunnen de verandering verschillend inrichten. Ook zijn de polisvoorwaarden van belang. Vraag uw maatschappij of tussenpersoon derhalve tijdig om advies en/of alternatieven.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet