Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

'Overheid moet te hoge hypotheekrentes aanpakken

Auteur: Mister Money dinsdag 12 februari 2013
De Vereniging Eigen Huis (VEH) moet de Tweede Kamer de te hoge hypotheekrentes aan te pakken. Volgen de organisaties hanteren banken, door een gebrek aan concurrentie, al maanden te hoge rentes. Daarom heeft de VEH maandag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

De geld- en kapitaalmarktrentes, een van de factoren die banken meewegen in de bepaling van de hypotheekrentes, zijn al ruim anderhalf jaar aan het dalen. Toch leidt dit niet tot lagere hypotheekrentes. Hiervoor luidt de VEH de noodklok. Klanten zouden nu zelfs tot wel 1,5 procent teveel aan hypotheekrente betalen. De VEH wijdt dit aan een gebrek aan concurrentie.

Doordat drie grote banken in Nederland enige vorm van staatssteun hebben ontvangen mogen zij niet meer concurreren en kunnen ze niet de laagste hypotheekrente. Dit treft drie van de vier grootste aanbieders van hypotheken nl ABN AMRO, ING en SNS Bank. Hierdoor heeft marktleider Rabobank al geruime tijd vrij spel op de markt. Zij kan de rentes hoog houden, omdat de grootste concurrenten hier toch geen lagere rentes kunnen bieden.

Inmiddels heeft ING met de Europese Commissie afgesproken dat voor haar de beperking om prijsleider te zijn vervalt. Dit heeft voor de bank nog niet geleid tot lagere hypotheekrentes dan die van Rabobank. Er spelen namelijk nog veel meer factoren een rol bij de hoge hypotheekrentes. Naar aanleiding van de kredietcrisis in 2008 zijn de regels voor banken flink aangescherpt. Hierdoor moeten zij meer kapitaal aanhouden tegenover hun leningen en mogen er minder hoge hypotheken worden verstrekt dan voor de crisis. Banken zijn dus minder bereid hypotheken te verstrekken.

Daarnaast neemt het risico dat consumenten hun hypotheek niet meer kunnen terugbetalen de laatste jaren toe. Banken hanteren daarom hogere risicomarges op hun hypotheekrentes.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet