Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een voorbeeld van een sommenverzekering. Dit soort verzekeringen wordt altijd afgesloten op de gezondheid van een persoon. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet onverzorgd achterblijven. Op deze interpagina beschrijven we wat de overlijdensrisicoverzekering inhoudt, hoe het werkt, waar moet je op letten bij de aanschaf alsook de voor- en nadelen. Daarnaast hebben we een aantal nuttige tips over deze verzekering.

Informatie overlijdensrisicoverzekering
Het is natuurlijk niet leuk om bij stil te staan, maar het is wel zo. Iedereen komt ÚÚn keer te overlijden. Om er voor te zorgen dat je nabestaanden niet onverzorgd achterblijven is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd komt te overlijden. Vooraf bepaal je zelf het verzekerde bedrag, net als de maximale looptijd van de verzekering.

Er bestaan verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. De belangrijkste drie zijn:

Overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend kapitaal
Hierbij is de uitkering altijd gelijk aan het verzekerde bedrag. Deze vorm wordt het meest afgesloten en door vrijwel alle verzekeraars aangeboden. De gelijkblijvende risicoverzekering is vooral geschikt voor het afdekken van risico's die voor lange tijd op hetzelfde niveau blijven, zoals een gelijkblijvende hypotheekschuld.

Overlijdensrisicoverzekering met lineair dalend kapitaal
Hierbij neemt het verzekerde bedrag jaarlijks met hetzelfde bedrag af. De lineair dalende risicoverzekering is vooral geschikt voor het afdekken van aflopende risico's, zoals inkomstenterugval na het overlijden van de kostwinnaar.

Overlijdensrisicoverzekering met annu´tair dalend kapitaal
De uitkering is grofweg gelijk aan het verschil tussen het inmiddels opgebouwde vermogen en de (hypotheek-)schuld. Omdat het vermogen stijgt, daalt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering in dezelfde tijd en met hetzelfde tempo. De annu´tair dalende risicoverzekering is vooral geschikt voor het aflossen van uw hypotheek of het regelen van een nabestaandenvoorziening.

Als je een hypotheek afsluit wordt je soms verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering nemen. Vaak is dat bedrag gelijk aan de hypotheeksom of een flink percentage daarvan. De hypotheekverstrekker is er daardoor zeker van dat ook als je komt te overlijden de hypotheek wordt afgelost. En ook voor je nabestaanden kan het gunstig zijn: zij kunnen in het huis blijven wonen ook als de inkomsten minder worden.

Voordelen:
Met een overlijdensrisico verzekering kun je een aantal risico's afdekken (bijv hypotheeklast) en zorg je dat de nabestaanden niet onverzorgd achterblijven.
Er zijn diverse varianten op deze verzekering, en is er dus voor ieders wens of voorkeur wel een vorm te bedenken.
Als je de overlijdensrisicoverzekering afkoopt zit je niet aan een maandelijkse premie vast.

Nadelen:
Als je wat ouder bent is het vaak moeilijk om nog een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een afwijzing voor de overlijdensrisicoverzekering is zelfs mogelijk. Dit is omdat je een groter risico loopt om eerder te overlijden waardoor de verzekeraar dus moet uitkeren.
Aanschaf van een overlijdensrisicoverzekering
Alternatieven overlijdensrisicoverzekering
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŰle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
 
Wist u dat het aanvullende zorgpakket vaak te uitgebreid is?
Wist je dat alleen een basisverzekering voor je kind meestal voldoende is?
Wist u dat een ongevallenverzekering geen overbodige luxe is?
Wist u dat het eigen risico in 2014 omhoog gaat naar 360 euro?
Wist u dat het niet zeker is dat de zorgpremies komend jaar omlaag gaan?