Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oversluiten 2009

Auteur: Mister Money Donderdag 18 december 2008
Het oversluiten van een hypotheek kan ervoor zorgen dat de maandlasten gaan dalen. Een lagere hypotheekrente kent vele voordelen. Het kan dus erg zinvol zijn om je hypothecaire lening over te sluiten. Toch is oversluiten niet altijd voordelig. In dit artikel lees je informatie over het oversluiten van een hypotheek in 2009.

Het oversluiten van een hypotheek komt er in het kort op neer dat je een compleet nieuwe hypothecaire lening afsluit waarmee je de oude hypotheek aflost. Het oversluiten van een hypotheek brengt hierdoor heel wat kosten met zich mee. Vooral als je besluit om met een andere geldverstrekker in zee te gaan. Daarnaast krijg je bij oversluiten veelal te maken met een boeterente die aardig in de papieren kan lopen. De boete dient betaald te worden voor het vervroegd aflossen van de hypothecaire lening. Als de rentevastperiode nog loopt, dan brengt de huidige hypotheekverstrekker een boete in rekening vanwege de gemiste rente-inkomsten. Mensen die echter besluiten om aan het eind van de rentevastperiode over te sluiten hoeven geen boete te betalen.

Aftrekbare kosten
Wie besluit om zijn hypotheek te gaan oversluiten mag bij de Belastingdienst een aantal zaken in aftrek nemen. Zo is de boeterente bijvoorbeeld eenmalig in aftrek te nemen. De afsluitprovisie, het taxatierapport en de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte zijn eenmalig en naar verhouding aftrekbaar. Alleen de rente voor de bestaande eigen woning schuld, die gebruikt is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, is blijvend aftrekbaar.

Worden er oversluitkosten met een verbouwing gemaakt dan gelden er andere fiscale regels. Als er geld geleend wordt voor het bouwkundig rapport dan is de rente over dit bedrag in aftrek te nemen. Daarnaast is de rente voor de bestaande eigen woning schuld, die gebruikt is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, blijvend in aftrek te nemen. De boeterente is in geen enkel geval aftrekbaar. Het taxatierapport, de notariskosten (hypotheekakte) en de afsluitkosten zijn naar verhouding aftrekbaar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet