Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oversluiten in 2010

Auteur: Mister Money Maandag 25 januari 2010
Huiseigenaren willen natuurlijk een zo laag mogelijke of acceptabele rente betalen over hun hypotheek. Door renteontwikkelingen kan het zinvol zijn om de huidige hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. In dit artikel worden kort een aantal vuistregels besproken en wordt stil gestaan bij de renteverwachting voor 2010.

Aan het oversluiten van een hypotheek kunnen diverse redenen ten grondslag liggen. Denk aan een lagere rente elders, een scheiding of onvrede over de huidige geldverstrekker. Wat de reden ook mocht zijn, er bestaan een aantal zaken waarmee je altijd rekening dient te houden.

Vuistregels oversluiten 2010
 • Zorg dat de kosten van oversluiting zich binnen een redelijke termijn (binnen de oude rentevastperiode) terugverdienen door de lagere rente (lees: lagere maandlast).
 • De extra kosten kunnen bijvoorbeeld een boeterente, taxatienotaris en advieskostenbetreffend. indien de kosten worden meegefinancierd, dien je rekening te houden met de bijleenregeling.
 • Vaak kan er ook eenvoudig en wellicht met minder kosten worden overgesloten bij dezelfde geldverstrekker. Bekijk die mogelijkheid altijd.
 • Oversluiten naar een geldverstrekker met een lage rente kan nadelig zijn als de nieuwe geldverstrekker minder of soberdere voorwaarden heeft. Dit kan je op een later tijdstip duur komen te staan.
 • Zorg dat de nieuwe hypotheek ‘fiscaal’ vriendelijk is opgemaakt. De fiscus vindt het prettig als dit soort zaken duidelijk zijn geregeld.
 • Veel hypotheken worden afgelost met een verzekering of een spaarrekening in box 1. Bij een wijziging van de hypotheek moeten de (veelal nadelige) gevolgen van deze vermogensopbouw in kaart worden gebracht.
 • Oversluiten is er door de crisis niet gemakkelijker op geworden, want acceptatienormen en voorwaarden zijn aanzienlijk strenger geworden.
 • Verantwoord kan ook worden overgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is mogelijk indien de woning wordt opgeknapt (NB: er worden geen bedragen genoemd) en de lening niet meer bedraagt dan 265.000 euro.

Hypotheekrente 2010
Het is altijd moeilijk te bepalen wat een hypotheekrente gaat doen. De rente heeft in beginsel te maken met geldtekorten, economische verwachtingen en overheidshandelen. Momenteel is hier nog veel onduidelijkheid over.

De kortetermijnrentes zijn in sterke mate afhankelijk van de hoogte van de euribor. Deze staat door de crisis heel erg laag. Indien de economie weer aantrekt, is de kans aanzienlijk dat de euribor ook zal stijgen. Hierdoor zullen de rentes van de kortere rentevastperiode ook stijgen. Dit zal naar verwachting in de tweede helft van 2010 het geval kunnen zijn. De hoogte van de langetermijnrentes wordt bepaald op de kapitaalmarkt. Op deze markt worden tekenen van herstel voorzichtig aangenomen en spelen onzekerheden op de financiële - en overheidsmarkten nog een belangrijke rol.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht