Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheek oversluiten 2013

Auteur: Mister Money woensdag 6 februari 2013
Je hypotheek oversluiten wil zeggen dat je met je hypotheek overstapt naar een andere bank of hypotheekverstrekker. Dit kan aantrekkelijk zijn als een andere aanbieder een hogere rente of gunstigere voorwaarden biedt voor de hypotheek. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten om te bepalen of oversluiten voor jou aantrekkelijk is of niet. Ook staan we stil bij de renteverwachtingen voor 2013.

Ongeacht de reden voor overstappen, zijn er aantal zaken waar je rekening mee dient te houden voor je besluit de hypotheek over te sluiten.

Vuistregels oversluiten 2013

 • De kosten van oversluiting moeten zich binnen een redelijke termijn (binnen de oude rentevastperiode) terugverdienen door de lagere rente (lees: lagere maandlast). Anders is oversluiten niet aantrekkelijk.
 • Daarnaast zijn er extra kosten. Bijvoorbeeld een boeterente, taxatienotaris en advieskosten. Indien de kosten worden meegefinancierd, dien je rekening te houden met debijleenregeling.
 • Vaak kan er ook eenvoudig en wellicht met minder kosten worden overgesloten bij dezelfde geldverstrekker. Bekijk die mogelijkheid altijd.
 • Oversluiten naar een geldverstrekker met een lage rente kan nadelig zijn als de nieuwe geldverstrekker minder of soberdere voorwaarden heeft. Dat kan je op een later tijdstip duur komen te staan. Raadpleeg dus ook altijd de voorwaarden voor u een andere hypotheekaanbieder kiest.
 • Zorg dat de nieuwe hypotheek ‘fiscaal' vriendelijk is opgemaakt. De fiscus vindt het prettig als dit soort zaken duidelijk zijn geregeld.
 • Veel hypotheken worden afgelost met een verzekering of een spaarrekening in box 1. Bij een wijziging van de hypotheek moeten de (veelal nadelige) gevolgen van deze vermogensopbouw in kaart worden gebracht.
 • Oversluiten is er door de crisis niet gemakkelijker op geworden, want acceptatienormen en voorwaarden zijn aanzienlijk strenger geworden.
 • Je kunt ook verantwoord oversluiten met de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is mogelijk indien de woning wordt opgeknapt (NB: er worden geen bedragen genoemd) en de lening niet meer bedraagt dan 320.000 euro.
 • Let op: Vanaf 2013 gelden er nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek. Nieuwe hypotheken komen alleen nog voor deze regeling in aanmerking als ze annuďtair of lineair worden afgelost. Je mag je bestaande hypotheek ongeacht de vorm echter nog steeds oversluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Verander je iets aan de hypotheek, bijvoorbeeld doordat je extra leent voor een verbouwing, dan dien je het nieuwe deel wel annuďtair of lineair af te lossen om de hypotheekrente hierover te mogen aftrekken.

Hypotheekrente 2013

Hoe de hypotheekrente zich het komende jaar gaat ontwikkelen is erg onzeker. Mede door de eurocrisis is er veel onzekerheid op de financiële markten. Hierdoor lenen banken elkaar minder gemakkelijk geld. Het directe gevolg hiervan is dat banken minder bereid zijn om hypotheken te verstrekken. Hierdoor handhaven ze relatief hoge rentes. Hoger dan je volgens de marktrentes zou mogen verwachten. Omdat er vooralsnog geen oplossing voor de eurocrisis is, zal de hypotheekrente voorlopig op een hoog niveau blijven. Banken kunnen het geld wat ze uitlenen immers niet van de andere banken lenen. Dus doen ze een beroep op de spaarder. Omdat de rentevergoedingen die ze hiervoor moeten betalen ook op een hoog niveau liggen, berekenen ze de hoge tarieven ook door in de hypotheekrentes.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht