Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oversluiten, wat is dat nou precies

Auteur: Mister Money vrijdag 11 december 2015
Zeker in tijden van een lage hypotheekrente overwegen veel mensen hun hypotheek over te sluiten. Oversluiten is niet anders dan je huidige hypotheek te beëindigen een geheel nieuwe hypotheek bij dezelfde of een andere geldverstrekker af te sluiten. Simpel gezegd, maar niet zo simpel gedaan! Bij het oversluiten van een hypotheek komen tal van zaken en kosten om de hoek kijken.

Door een lage rentestand kan het voor mensen met een eigen woning aantrekkelijk zijn hun hypotheek (en eventueel overige leningen) over te sluiten naar een geldlening met een betere rente. Wie zijn hypotheek wil oversluiten moet met diverse kosten rekening houden. Naast de reguliere kosten (zoals afsluitprovisie, taxatie- en notariskosten) moet je ook rekening houden met een eventuele boeterente.

De mogelijkheid bestaat immers, dat je aan je huidige geldverstrekker een boete moet betalen. Deze loopt immers rente-inkomsten mis als jij daar weg gaat. Anders gezegd: je koopt je oude rentecontract af. Let op: Stap je precies aan het einde van de rentevastperiode over, dan betaal je deze boete niet.

Boeterente
Om de boeterente te berekenen hanteren geldverstrekkers verschillende formules. In de hypotheekakte kun je zien welke formule op jou van toepassing is. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Contante Waarde Methode. De hoogte van deze boeterente is afhankelijk van het verschil tussen het lopende rentepercentage (bijvoorbeeld 5,9% voor 10 jaar vast) dat je nu hebt afgesproken en de markt-rente bij deze zelfde verstrekker (bijvoorbeeld 4,9% voor 10 jaar vast). De verstrekker loopt dus 1 procent mis over de resterende rentevastperiode. Dus als je op de helft van je eigen rentevast-periode zit, ben je globaal 1 procent verschuldigd over het geldbedrag vermenigvuldigd met 5 jaar.

Hoe groter het renteverschil; hoe hoger de lening en hoe langer de resterende rentevastperiode is, des te hoger de boeterente!

Op het moment dat de huidige rente hoger is dan het percentage dat je betaalt, wordt geen boeterente in rekening gebracht.

Let op: sinds 1 januari 2013 gelden nieuwe hypotheekregels die van invloed zijn bij het oversluiten van je hypotheek. Deze nieuwe regels houden in dat om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen nieuwe hypotheken alleen nog direct en binnen 30 jaar moeten worden afgelost. In de praktijk betekent dit dat alleen annuďtaire en lineaire hypotheken nog voor aftrek in aanmerking komen. Reeds bestaande hypotheken worden gerespecteerd. Ga je echter je hypotheek oversluiten en is deze niet annuďtair of lineair, dan mag dit ook zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek. Tenminste, zolang je niet als de hypotheek veranderd. Wil je bijvoorbeeld na het oversluiten bijlenen dan moet het nieuwe deel wel annuďtair of lineair zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek over dat deel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Hypotheek oversluiten in 2014
Hypotheek oversluiten 2013

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht