Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oversluiten een aantrekkelijke optie?

Auteur: Mister Money zondag 17 december 2017
Bij een lage rentestand kan het voor mensen met een hypotheek aantrekkelijk zijn om hun lening over te sluiten. Een andere reden voor oversluiting is bijvoorbeeld een wijziging in de persoonlijke situatie. Gezinsuitbreiding of verandering van baan zijn hier twee goede voorbeelden van.

Het verlagen van de maandlasten is eigenlijk de belangrijkste reden om de hypothecaire lening over te sluiten. Het oversluiten van een hypotheek houdt echter niet in dat je er financieel gezien altijd op vooruit gaat. Aan het oversluiten van een hypotheek zijn namelijk wel een aantal kosten gebonden.

In bepaalde gevallen krijg je te maken met een boeterente. De hoogte van de boeterente is van een aantal factoren afhankelijk. Als de renteperiode verstreken is, betaal je geen boeterente meer.

De boete wordt bepaald met behulp van de actuele rente en je (eventueel vastgestelde) tarief. Globaal betreft dit de gemiste rente door de geldverstrekker ten opzicht van een actuele rente. De boete kan aardig in de papieren lopen. Er zijn verschillende rekenmodellen waarmee de boete berekend wordt. Veel financiële instellingen maken gebruik van de zogenaamde Contante Waarde Methode.

Naast een eventuele boeterente zijn er ook nog een aantal andere kosten waarmee je te maken kunt krijgen. Als je besluit om met een andere hypotheekverstrekker in zee te gaan, dan zal de woning opnieuw getaxeerd moeten worden. Daarnaast krijg je wederom te maken met afsluit- en notariskosten. Bij elkaar opgeteld kunnen deze kosten ervoor zorgen dat oversluiten, ondanks een lagere rente, niet altijd voordeliger is. 

Let op: sinds 1 januari 2013 gelden nieuwe hypotheekregels die invloed hebben op het oversluiten van je hypotheek. Deze regels houden in dat om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen nieuwe hypotheken alleen nog direct en binnen 30 jaar moeten worden afgelost. In de praktijk betekent dit dat alleen annuďtaire en linaire hypotheken nog voor aftrek in aanmerking komen. Reeds bestaande hypotheken worden gerespecteerd. Ga je echter je hypotheek oversluiten en is deze niet annuďtair of lineair, dan mag dit ook zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek. Tenminste, zolang je niet als de hypotheek veranderd. Wil je bijvoorbeeld na het oversluiten bijlenen dan moet het nieuwe deel wel annuďtair of lineair zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek over dat deel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014
Hypotheek oversluiten 2013

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht