Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgverzekering - Overstappen kan tot 1 maart 2006

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 24 januari 2006
Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 kan er gemakkelijk over worden gestapt naar een andere verzekeraar. Voor de basis-verzekering is er altijd een acceptatie -plicht, voor de aanvullende verzekeringen zijn er zeer beperkte medische waarborgen/vragen: tt 1 maart 2006. Daarna wordt alles weer het 'oude'.
Hierdoor kan het voor oud-particulier verzekerden, (chronisch) zieken, ouderen en verder iedereen in Nederland aantrekkelijk zijn om alsnog te switchen. Voor de mensen die nog twijfelen; hieronder wat tips en vragen!


Tip 1:
Vergelijk altijd verschillende zorgverzekeringen. De basisverzekering is bij iedere verzekeraar wettelijk gelijk; enkele hebben wel wat extraatjes- bijvoorbeeld wachtlijst bemiddeling- of verschillen iets in prijs. Dit laatste kan echter ook een 'lokketje' zijn. Kijk dus niet alleen naar de premie, maar vergelijk ook de voorwaarden van de aanvullende verzekeringen en stem deze af op uw persoonlijke situatie. De verschillen in voorwaarden en premies kunnen u aardig verrassen!

Tip 2:
Kijk of u een natura-polis of een restitutie-polis wenst. Wat de voor-en nadelen zijn, wordt hieronder nog eens uitgelicht bij de vragen.

Tip 3:
Houdt er rekening mee, dat er nu (tot 1 maart) weinig of geen gezondheids-waarborgen worden gevraagd bij een nieuwe zorgverzekeraar voor de aanvullende verzekering. Voor de basis-verzekering is en blijft een acceptatie-plicht.
Bij een wijziging in de toekomst -bijvoorbeeld het verlagen van het eigen risico of een uitbreiding van de aanvullende verzekeringen- kunnen extra vragen worden gesteld. Eventueel kunt u nu hoger inzetten en in de toekomst de verzekering 'down-graden'.

Tip 4:
Zeg uw huidige verzekering pas op, indien u de acceptatie- bevestiging van de nieuwe verzekering heeft ontvangen. Houdt tevens goed in de gaten, dat er maar n keer geswitched kan worden.

Tip 5:
Vr 1 mei 2006 dient iedereen zich wel te hebben verzekerd, op straffe van een boete. Iedereen boven de 18 is immers verplicht zich te verzekeren voor het basis-pakket.

Vragen:
Wat is een naturapolis en wat zijn de voor-en nadelen?
De Naturapolis is vergelijkbaar met het oude ziekenfonds. U maakt gebruik van de diensten van een zorgaanbieder en de verzekeraar betaalt de rekening; u hoeft dus niets voor te schieten. In principe heeft u alleen keuze uit de zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. Door deze afspraken zal de premie doorgaans iets lager liggen dan de restitutie-polis en kan ook snellere en/of betere zorg verleend worden. Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder is het mogelijk, dat niet alle kosten worden vergoed.

Wat is een restitutiepolis en wat zijn de voor-en nadelen?
Deze is vergelijkbaar met de oude particuliere verzekering. U kunt zelf een zorgaanbieder naar uw keuze kiezen, maar dient de rekening eerst zelf te betalen. Deze kosten mogen echter niet meer bedragen dan gebruikelijk in Nederland. Soms worden wel afspraken gemaakt met de zorgverleners en hoeft u de rekening niet vooraf zelf te betalen. Omdat de verzekeraar minder invloed heeft op de prijs van de zorg en op de gedeclareerde kosten, zal de premie doorgaans hoger liggen dan die van een naturapolis.

Heeft mijn gezondheid gevolgen voor overstap?
Zorgverzekeraars zijn verplicht om u te accepteren voor de basis (nominale) verzekering als u zich aanmeldt voor de zorgverzekering en woont binnen de provincie waar de zorgverzekeraar werkzaam is. De acceptatie-plicht geldt ongeacht geslacht, leeftijd of eventuele gezondheidsrisico's en mag u op die gronden dus niet weigeren. De premie of het eigen risico mogen ook niet afhankelijk zijn van deze factoren. Anders is het bij de aanvullende verzekeringen: daar kunnen wel aanvullende vragen en/of voorwaarden worden gesteld. Echter tt 1 maart 2006 kunt u daar uw voordeel mee doen, omdat er gn of zeer beperkte aanvullende gezondheidsvragen zijn. Oud-particulier verzekerden, ouderen en (chronisch) zieken kunnen een groot voordeel hebben bij deze overstap-mogelijkheid.

Kan ik bij dezelfde huisarts en tandarts blijven?
Dat hangt af van de verzekering die u kiest, maar veelal wel. Bij een restitutiepolis kunt u te allen tijde uw huis/tand-arts kiezen, bij een naturapolis kunt u alleen kiezen uit alle huis/tand-artsen waarmee een contract is gesloten. U kunt ook naar een huisarts waar geen contract is gesloten, maar in dat geval is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar niet alle kosten zal vergoeden.

Wat gebeurt er als ik na 1 maart niets heb ondernomen?
Het is zo geregeld, dat iedereen automatisch per 1 januari 2006 bij de huidige verzekeraar is verzekerd. Doet u niets, dan kunt u die na 1 maart niet meer ontbinden. Dit kan dan weer op 1 januari 2007, zoals altijd geweest, maar de kans is dan aanwezig, dat er gezondheids-waarborgen worden gesteld. Heeft u uw huidige verzekeraar opgezegd, dan dient vr 1 mei een nieuwe verzekeraar te zijn gezocht. Ook hierbij geldt, dat alleen tot 1 maart 2006 geen, of zeer geringe gezondheidswaarborgen worden gevraagd.

Kort:
 • Vergelijk vooraf goed de voorwaarden en laat deze aan uw persoonlijke situatie aansluiten, dit kan zeker in uw voordeel werken.
 • Zorg dat u vr 1 maart geaccepteerd bent bij een nieuwe verzekeraar.
 • Een gemaakte keuze kan pas 1 januari 2007 ongedaan worden gemaakt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Toch geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Zorgverzekering in 2013
Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Grote verschillen doelgroepgerichte zorgpolissen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!