Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Overwaarde cashen? Let op de kosten!

Auteur: Mister Money woensdag 11 december 2013
Wil je de overwaarde van je woning cashen, bijvoorbeeld met een tweede hypotheek of een verhoging van het hypotheekbedrag? Dan komen daar nog allerlei kosten bij kijken. Denk aan de kosten voor de notaris, taxateur en de hypotheekverstrekker. Deze kosten zijn wel iets om rekening mee te houden!

Op wat voor manier je de overwaarde van je woning ook benut, je krijgt hoe dan ook te maken met kosten. Bijvoorbeeld voor de notaris. Die moet bij het afsluiten van een tweede hypotheek namelijk een nieuwe hypotheekakte opstellen. Daarvoor betaal je bij een hypotheekbedrag van 200.000 euro al snel 600 euro aan honorarium. Het tarief kan per notaris wel sterk verschillen, dus een vergelijking maken is zeker de moeite waard.

Voor het verhogen van een eerste hypotheek rekent de notaris vaak meer kosten, omdat de oude hypotheek geroyeerd moet worden. Dat pleit dus in het voordeel van een tweede hypotheek. Heb je echter bij het afsluiten van je eerste hypotheek al een hoger hypotheekbedrag laten inschrijven, dan hoef je niet naar de notaris. Dat scheelt je honderden euroís aan kosten. Je bent in dat geval met hypotheekverhoging voordeliger uit dan met een tweede hypotheek.

Taxatiekosten
Een taxatierapport is niet altijd noodzakelijk bij de aanvraag van een tweede hypotheek of een verhoging van het hypotheekbedrag. Toch zul je vaak wel een taxatierapport nodig hebben om de overwaarde van je woning te kunnen aantonen. Voor een taxatie betaal je een percentage van de vrije verkoopwaarde van de woning. Dus hoe hoger de waarde, hoe meer kosten je maakt.

Afsluitprovisie en opnamekosten
En dan is er nog de hypotheekverstrekker. Want ook het afsluiten van een tweede hypotheek of het verhogen van je hypotheek is niet gratis. Je krijgt te maken met afsluitprovisie van circa 1 procent en soms ook met administratiekosten. Bij een hypotheekverhoging betaal je zelfs bij iedere opname opnieuw opnameprovisie. Bovendien hanteren veel geldverstrekkers een minimumopname. Daarom is een verhoging van je hypotheek niet zo gunstig als je slechts kleine bedragen (tot 4500 euro) wilt opnemen.

Extra kosten bij oversluiten
Wil je door je hypotheek over te sluiten de overwaarde van je woning benutten? Ook dan krijg je te maken met notaris-, taxatie- en afsluitkosten. Bovendien kun je veelal een boeterente van je huidige hypotheekverstrekker verwachten. Of en hoeveel je aan boeterente moet betalen, is afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden. Meer weten? Lees het dossier: Hypotheek & oversluiten

Tip
De kosten voor het opmaken van de hypotheekakte, de taxatie en de afsluitprovisie, zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar als je het hypotheekbedrag gebruikt voor de aankoop, verbetering of verbouwing van je woning.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zo verzilver je de waarde van je woning
De overwaarde van je woning slim benutten
Tweede hypotheek, maar welke?
Wat is de overwaarde van je woning?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet