Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vragen over de crisis

Auteur: Mister Money Woensdag 8 oktober 2008
De paniek op beurs slaat over naar de consument. Steeds vaker ontvangt Mister Money vragen van mensen die bang zijn dat hun bank, hypotheekverstrekker of verzekeringsmaatschappij failliet gaat. In dit artikel beantwoordt Ivo van Vugt de meest gestelde vragen.

Wat gebeurt er met mijn spaargeld als mijn bank failliet gaat?
Als een bank daadwerkelijk failliet gaat dan zal De Nederlansche Bank middels het depositogarantiestelsel een bedrag uitkeren. Het Nederlandse garantiebedrag is op 7 oktober verhoogd naar 100.000 euro. Beleggingen vallen buiten de garantieregeling.

Loop ik bij een Nederlandse spaarbank minder risico dan bij een buitenlandse bank?
Niet iedere bank die in Nederland actief is valt onder het Nederlandse garantiestelsel. Gelukkig kennen landen die lid zijn van de Europese Unie ook een garantieregeling. Bij een faillissement ontvangen zij 50.000 tot 100.000 euro per persoon per instelling.

Moet ik mij zorgen maken om mijn pensioen nu de beurzen zo gedaald zijn?
Pensioengelden worden onder streng toezicht en zorgvuldig belegd. Indien beleggingen dalen, zal de waarde van het totaal aan pensioenen uiteraard ook minder worden. Om aan de lopende verplichtingen te kunnen blijven voldoen kan het mogelijk zijn, dat de pensioenpremie verhoogd wordt. Maar dat is uiteraard afwachten, zover is het nog niet!

Wat gebeurt er met mijn hypotheek als mijn hypotheekverstrekker het loodje legt?
De schuld wordt (helaas) niet kwijtgescholden. Een hypotheek kent doorlopende rente-inkomsten en zal waarschijnlijk (graag) door een andere bank tegen dezelfde voorwaarden worden overgenomen.

Ik heb een levensverzekering afgesloten, wat gebeurt er als de verzekeringsmaatschappij failliet gaat? Bestaat er ook een garantieregeling voor verzekeraars?
Nee. Wel zal De Nederlansche Bank zich inzetten om een solvabele en betrouwbare overname kandidaat te vinden vůůr een faillissement. Het Verbond van Verzekeraars zal daar ook bij betrokken zijn. Tevens kunnen er indien nodig diverse noodmaatregelen worden getroffen.

Moet ik mij zorgen maken?
Angst is een zeer slechte raadgever in deze dagen! De situatie in Nederland is NIET te vergelijken met de financiŽle situatie in de Verenigde Staten. Daar is nagenoeg gťťn controle en is er sprake van verregaande onverantwoorde overkreditering. In Nederland zijn daar geen aanwijzingen voor en staan de banken onder streng toezicht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet