Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Papierwerk bij overlijden

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 22 april 2009
We denken er niet graag over na: wat komt er allemaal op je af als je naaste komt te overlijden? Heel logisch gaan de gedachten direct naar de uitvaart en alles daar omheen. Wanneer dat achter de rug is blijken er ook allerlei zaken geregeld te moeten worden op financieel gebied.

Bankrekeningen
Zodra de bank een signaal ontvangt dat een rekeninghouder overleden is worden de rekeningen op naam van de overledene geblokkeerd. Er kunnen dan geen gelden meer van opgenomen of overgemaakt worden. Dit geldt niet voor gezamenlijke (en/of) rekeningen, die kunnen gewoon gebruikt worden. De bank heft de blokkering pas weer op wanneer ze een verklaring van erfrecht ontvangen. Deze verklaring wordt opgesteld door een notaris en vermeldt wie de erfgenamen zijn en wie gemachtigd is om de financiŽle zaken af te wikkelen (de executeur testamentair).

Financiering uitvaart
De uitvaart is een emotionele gebeurtenis. Er zit echter ook een zakelijk aspect aan: de kosten moeten betaald worden. Veel mensen hebben ooit een uitvaartpolis afgesloten, eigenlijk moeten de gegevens daarvan altijd voorhanden zijn. Er zijn immers uitvaartverzekeringen in natura. Wanneer de nabestaanden daarvan niet op de hoogte zijn en de begrafenis of crematie zelf regelen, bestaat de kans dat de achteraf geen kosten vergoedt.

Woning
De benodigde handelingen rondom de woning lopen erg uiteen. Bij een huurwoning moet de huur opgezegd of op ťťn naam gezet worden. Bij een koopwoning wordt de woning overgenomen door (ťťn van de) erfgenamen of verkocht. Het op naam van de achterblijvende partner zetten van de hypotheek kan problemen opleveren als er niet voldoende inkomen blijkt te zijn om de hypotheeklasten van te blijven betalen.

Verzekeringen
Iedereen heeft wel verzekeringen lopen. Op het moment dat iemand komt te overlijden verandert daarin het nodige. Verzekeringen kunnen beŽindigd worden of veranderd. Sommige verzekeringen zijn gebaseerd op de gezinssamenstelling, de premie kan omlaag bij het wegvallen van een gezinslid. Heb je een tussenpersoon waar jouw verzekeringen lopen? Aarzel dan niet om dit papierwerk bij deze tussenpersoon neer te leggen: daar weten ze precies wat te doen en nemen ze deze last graag van je over.

Inkomen, uitkeringen en fiscus
Wanneer de overledene in loondienst was, dan spreekt het voor zich dat de werkgever ingelicht wordt. Vergeet echter niet dat ook uitkerende instanties op de hoogte gebracht moeten worden. Het UWV bijvoorbeeld, of het pensioenfonds. Ook de verzekeraar die maandelijks een lijfrente-uitkering doet zal de uitkering gaan stopzetten of aanpassen. Natuurlijk komt ook de fiscus bij een overlijden om de hoek kijken. De inkomstenbelasting moet afgewikkeld worden, en er moet aangifte gedaan worden voor de successierechten.

Tenaamstellingen en abonnementen
Het is erg vervelend wanneer je als nabestaande nog lang post krijgt van allerlei instellingen met daarop de naam van jouw overleden partner. Het is daarom verstandig zoveel mogelijk bedrijven en instanties op de hoogte te stellen van het overlijden. Voor abonnementen die vooruit betaald zijn geldt dat er een bedrag teruggevorderd kan worden. Krijg je daarna nog steeds pijnlijk geadresseerde post: aarzel niet de bedrijven hierop te wijzen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Uitvaart: sparen in plaats van verzekeren?
"Bij geboorte kind komt uitvaart ter sprake"
DELA komt het beste uit de bus

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet