Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Penniemaat vs ouderwetse spaarpot

Auteur: Miss Money woensdag 21 juli 2010
ING komt volgende maand met een nieuwe spaarpot voor kinderen, de Pinniemaat. Dit nieuws bracht meteen nostalgische gevoelens bij mij boven. Ooit ben ik begonnen met een spaarrekening bij de Rabobank waarbij ik toen een spaarpotje kreeg in de vorm van een bijenkorf, met een bij erop.

Toen mijn ouders besloten over te stappen naar de Postbank, ging mijn kinderspaarrekening ook over. Ik kreeg dus een Pennierekening Spaarpot. Dit was een blauwe rechthoekige spaarpot met voor iedere muntsoort een apart vakje en een nog een groter vak voor papiergeld. Als je daar een munt je in stopte rolde het automatisch naar het juiste vakje. Ondanks dat het regelmatig fout ging, als een muntje bijvoorbeeld te ver doorrolde en in het verkeerde vakje terecht kwam, vond ik dit reuze indrukwekkend.

Een paar jaar later introduceerde de blauwe bank de Penniemaat en werd mijn ouderwetse spaarpot natuurlijk ook vervangen door deze ‘ hypermoderne’ spaarautomaat, die ik met mijn eigen bankpas kon bedienen. De nieuwste variant van ING, de Pinniemaat, lijkt nog het meest op deze spaarpot. Met als belangrijk verschil dat deze spaarautomaat niet blauw is, maar oranje.

Ik kon ermee rekenen, mijn spaardoel vaststellen en mijn saldo bekijken. Niet dat ik toen ik tien was al hele indrukwekkende spaardoelen had, maar toch het kon. Voor elke munt had de Penniemaat een aparte gleuf en zodra je het geld er doorheen had gegooid, werd het bijgeteld op het schermpje.

Toegegeven, het nam wel iets weg van het gevoel al mijn gespaarde centjes bij elkaar te zien. Natuurlijk stelden al die dubbeltjes en stuivers bij elkaar niks voor, maar het zag er voor mij als kind altijd uit als heel wat. Bij de Penniemaat zat het geld in de automaat en zag ik er aan de buitenkant niks meer van. Het geld was verworden toch een getalletje op een scherm.

Dit maakte het sparen toch ineens een stuk minder leuk. Ik heb deze spaarautomaat dan ook niet lang gebruikt en hem, conservatief als ik was als kind, snel weer verruild voor mijn oude vertrouwde Pennierekening Spaarpot.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet